2009 р. Нептуна вчетверте зробили інвалідом

Мар’яна Вербовська

Дата: 10.08.2009

Ось уже кілька тижнів фігура Нептуна на площі Ринок стоїть без частини зап’ястка. Найімовірніше, руку пошкодили охочі сфотографуватися. Горезвісну кінцівку з тризубом Нептунові ламають уже вчетверте за останні шість років. У 2007му міські керманичі вирішили встановити камеру для того, аби спостерігати за поведінкою туристів.

Проте, коли влітку того ж року статуї знову відламали частину руки, муніципали лише розвели руками. Мовляв, камери рухливі і в той момент, коли на Нептуна вилазили, вони були спрямовані в інший бік – із 18 камер на площі жодна (!) не вловила момент. Однак у громадськості вже закрадаються сумніви – можливо, насправді камер… немає, бо їхні записи ще жодного разу не допомогли з’ясувати винуватців варварських вчинків.

– Рука з тризубом у такому стані вже три тижні. Звичайно, що цей акт вандалізму не одиничний, та чомусь найбільше подобається псувати кам’яну скульптуру Нептуна, і його доводиться реставрувати що два роки. Проте обурення в мене більше викликає навіть не те, що руку відламали, а те, куди були спрямовані ті камери, які два роки тому встановили на площі? І чи взагалі вони існують? Чесно кажучи, не бачив ще жодних записів із цієї частини міста, які сьогодні могли провчити тих вандалів, які відламали зап’ястя… – сказав у коментарі “Пошті” Андрій Салюк, голова спілки обласного Товариства охорони пам’яток історії та культури.

Спокусливим, на думку співрозмовника, є тризуб, що у руках кам’яної скульптури – туристам подобається чіплятися за нього. Саме через посмикування залізних вил розхитується права рука і утворюється тріщина, а позаяк рука пережила понад два десятки реставрацій, то зап’ясток кришиться. Як розповіла “Пошті” Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР, найближчим часом статую обстежать і складуть кошторис наступної реставрації, проте самого відновлення тут буде замало, потрібно міркувати над ґрунтовнішими змінами. До прикладу – встановити металевий штир у руці, аби зробити її міцнішою.

– Місце справді проблемне. У радянські часи ми щороку були змушені реставрувати праву руку, бо випускники морського училища влаштували своєрідну атракцію і одягали на нього тільняшку. Після цього частина руки відламувалася, і так було з року в рік. Зараз думаємо над встановленням штиря, – пояснила Лілія Онищенко.

В управлінні муніципальної дружини, де, власне, стежать за камерами і щоденно переглядають відео, вважають, що причиною понівеченої руки є… буревій.

– На камері видно, що рука хитається від вітру після буревію. Тріщина там невеличка, тільки уважні її помітять, мені про це сказали близько місяця тому. Переконаний, що причиною є погані реставрації, за які мають відповідати в управлінні охорони історичного середовища. На камері спостереження за останній місяць не видно жодного випадку, де б хтось вилазив, щоб сфотографуватися, – розповів “Пошті” Володимир Єлісеєв, начальник управління муніципальної дружини ЛМР.

Цікаво, що, попри дивні заяви чиновників про відсутність охочих вилізти на римського бога, кореспондентові “Пошти” таки вдавалося їх побачити і без цілодобових камер спостереження. Цікавим видається і протиріччя щодо того, коли руку пошкодили: місяць тому чи після буревію? І навіщо на Ринку камери, які ще жодного разу не стали у пригоді?

Остання реставрація обійшлася у 25 тисяч гривень, які виділили спонсори. У скільки обійдуться цьогорічні рукотворні зміни, поки що ніхто не береться сказати.

Джерело: “Суботня пошта”