Богдан Юрочко

Дата: 07.08.2007

Двохсотлітній кам’яній фігурі авторства Гартмана Вітвера відірвали руку з тризубцем. Очевидно, вандали, спраглі увіковічення на знимці своєї фізії зі славною статуєю, намагалися видертися на самого бога морів.

Міська рада ніяк не відреагувала на прояви безкультур’я та неповаги до міста. Однак представники муніципалітету переконують, що дуже шкодують за рукою Нептуна і жодним чином не толерують дій вандалів.

“Моє ставлення до цього випадку вкрай негативне, – цитує слова головного художника міста Володимира Сколоздри ЗІК. – Думаю, що не тільки статуя Нептуна, а будь-які скульптури повинні бути в належному стані. Не знаю, яким чином це забезпечити, бо ніби це і під носом міської ради, і муніципальна дружина є. Проте Нептун – найнещасніший. Чи ті вила подобаються тим вандалам, чи ще щось. Тільки-но відреставрують, мине буквально декілька місяців, як знову: то вила вкрали, то щось обламали”.

Попри щирий жаль за цілісністю фігури, головний художник Львова не знає, як уберегти старі пам’ятки від вандалів, натомість має оригінальну ідею, як віднадити культурних збитошників від новітніх пам’ятників. Вочевидь, їх слід робити у стилі кубізму.

“Скульптуру – якщо врахувати досвід класиків, котрі казали, що це камінь, у якому відбите все зайве, – треба робити такою, щоб було якнайменше тих виступаючих частин, що становлять спокусу відбити чи вкрасти, – філософствує пан Сколоздра. – Але, на жаль, це можна буде вкладати в новій скульптурі. А те, що маємо, треба зберігати”.

Володимир Сколоздра наголосив ЗІКу, що “статуєю Нептуна конкретно займається президент Благодійного фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова” Андрій Салюк. У свою чергу, пан Салюк щиро здивувався такому твердженню.

– Звісно, добре, коли влада вважає, що громадські організації повинні опікуватися пам’ятками, – сказав він у коментарі “Газеті”. – Але ж є влада, яка сама мала б тим займатися. Має бути налагоджено певну систему, відеонагляд, та й муніципали могли б пильнувати, а не сидіти постійно в Ратуші.

За словами пана Салюка, відновити фігуру Нептуна буде не надто витратно і вже є реставратор, який зголосився допомогти. Однак, наголошує президент Благодійного фонду, річ не в коштах на відновлення, а в ставленні до пам’яток.

– Це вже приблизно п’ятий-шостий акт вандалізму щодо Нептуна за моєї пам’яті, – згадує він. – І не знаю жодного випадку, аби винуватих покарали. Це перетворюється на якусь нав’язливу ідею, що можна залізти на пам’ятник або зламати лапу псу Діани. Гадали, що, запустивши в чашу фонтану воду, ми стримаємо вандалів…

Пан Салюк зауважив, що в місті є й інші пам’ятки, які нищать, і нікому до цього немає діла. Зокрема, відбувається цілеспрямована руйнація старої історичної забудови задля спорудження нових будівель. Як приклад пан Салюк наводить покруч на площі Міцкевича та новобуд “якого чекав Львів” на Валовій, 15. Заради цих об’єктів знесли будинки.

– І Нептун, і “Укрсоцбанк” – справа одного ґатунку, – стверджує він.

Зауважимо, що, на відміну від вандалів, які нищать Нептуна, винуватців зносу кам’яниць заради нової комерційної забудови знайти не так уже й важко. Було б бажання.

Джерело: “

* * * * *

Найближчими днями фонтан «Нептун» на площі Ринок набуде нового вигляну. Як повідомляє прес-служба Львівської імської ради, за інформацією управління охорони історичного середовища, скульптуру Нептуна на площі Ринок відновлять.

Роботи виконуватиме ТзОВ «АрДеко». «Ми складемо кошторис, укладемо відповідну угоду і скульптори відразу ж приступлять до виконання робіт, які триватимуть 2-3 дні», – розповів директор ТзОВ «АрДеко» Сергій Сохін.

Фінансуватиме роботи Галицька районна адміністрація.