Портрет К.Корнякта. Бл. 1603 р.

Одним з творів, де знайшли свій дальший розвиток традиції ранніх українських портретів, був портрет Костянтина Корнякта, виконаний після його смерті близько 1603 року (Львівський історичний музей).

Костянтин Корнякт – багатий купець-грек, що переселився з Молдавії до Львова. Тут він зблизився з місцевим українським міщанством, був одним з провідних діячів львівського Успенського братства і ктитором українських церков.

Створюючи портрет Корнякта, художник виходив з вже вироблених місцевих традицій, які відповідали смакам українських замовників. За стилем твір цей має багато спільного з портретом Яна Гербурта. їх зближують не лише аналогічна композиційна побудова, однакова посадка голови, подібно трактоване вбрання, але й сам характер пластичного рішення образу. В портреті Корнякта постать теж не має об’ємності, хоч складки одягу тут дещо виразніші; вона написана прямо по тканині без левкасної підготовки, так тонко, що крізь шар фарб ясно просвічують виткані орнаменти. На відміну від постаті, голова й руки виліплені досить об’ємне. Обличчя з рум’яними щоками, карими очима та опуклим лобом має спокійний, зосереджений вираз.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 304 – 306.