Історичний музей

Портрет Юрія Мнішка. Бл. 1610 р.

Майстри місцевої львівської школи, безумовно, виконували замовлення не лише української громади, але й польських вельмож. Про це, зокрема, свідчить поколінний портрет Юрія Мнішека, написаний невідомим художником в першій чверті XVII століття (близько 1610 р.) у Львові (Львівський історичний музей). Мнішека змальовано літньою людиною у хутряній темній шубі з відлогою та в темно-синьому каптані, оздобленому стилізованим рослинним орнаментом. Цей портрет близький за манерою виконання до попередніх. Але оскільки він пізніший, то тут вже значну роль відіграють градації світла й тіні. Особливістю його є також і деяка експресивність образу. У виразі обличчя відчувається прагнення виявити риси авантюристичної натури Юрія Мнішека, сповненого жадобою до влади. В цьому творі значна увага приділяється антуражу, який збагачується, на зразок репрезентативних західних портретів, декоративною драпіровкою та столом.