2008 р. У Львові відкрили доступ до унікальної пам’ятки України – «Кристинопольського Апостолу»

Дата: 15.09.2008

Сьогодні, 15 вересня, у Львівському історичному музеї представили опрацьований рукопис унікальної української пам’ятки XII ст «Кристинопольський Апостол». На збереження та реставрацію цього рукопису виділив грант Фонд Посла США зі збереження культурної спадщини. Реставраційні роботи, вартість яких сягнула понад 30 тис. доларів, тривали майже рік. Про це йшлось під час прес-конференції.

«Кристинопольський Апостол» – це найдавніший повний послідовний рукопис «Апостола», що зберігся в давньослов’янській літературній традиції. Він містить «Дії Апостолів», «Вселенські послання» і «Послання апостола Павла». Рукопис датується XII ст і, швидше за все, був створений у західній частині Київської Русі. З 1948 р. цей твір зберігається у Львівському історичному музеї.

За словами художника-реставратора Ганни Горишняк, яка працювала над реставрацією «Апостола», він створений різними авторами на пергаменті зі шкури трьохмісячних телят. Завдяки виділеному гранту, фахівцям вдалось зробити паперову копію «Кристинопольського Апостола», факсиміле, а також електронний варіант, який можна знайти на сайті Львівського історичного музею. Окрім реставраційних робіт, працю досліджували й науковці, які відзначили її унікальність.

«Ваша цивілізація має дуже давню історію, і цей манускрипт також. Коли його створювали, США ще не було й в зародку. Наші спільні проекти допомагають не тільки відродити українську культуру, а й збагатитися американському народові», – зазначив надзвичайний та повноважний посол США в Україні Вільям Тейлор

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»

Нещодавно, за словами директора Львівського історичного музею Богдана Чайковського, завершився проект “Збереження та реставрація пам’ятки ХІІ ст. “Кристинопольський апостол”. “Завдяки Гранту посольства США в Україні, наданого Львівському історичному музею у 2007 році на збереження та реставрацію цієї пам’ятки XII століття стало можливим здійснити низку заходів, спрямованих на порятунок і збереження цього унікального рукопису.

“Кристинопольський апостол” – найдавніший повний послідовний Апостол, що зберігся в давньослов’янській літературній традиції. Він містить Дії апостолів, Вселенські послання і Послання апостола Павла. Рукопис датується XII століттям, написаний на пергаменті каліграфічним уставом”.

Як зазначила асистент кафедри загального мовознавства ЛНУ ім. І. Франка Оксана Ясіновська, унікальність пам’ятки в тому, що це один із досить добре збережених текстів періоду Київської Русі, також у Кристинопольському Апостолові є катени – записи на полях, коментарі переписувача. Для подальшого зберігання манускрипту буде виготовлено спеціальний герметичний бокс, наповнений інертним газом для підтримки постійної температури. Також за цей час створено електронну та паперову копії пам’ятки.