2007 р. Лев Лоренцовича не повернеться на Високий замок

Маріанна Попович

Дата: 09.07.2007

Троє скульпторів-учнів літньої школи реставраторів та консерваторів, які отримали після навчання дипломи з відзнакою, поїдуть до Німеччини, навчатися в аналогічній тримісячній школі.

Це – Тарас Бенях, Орест Дзиндра та Олег Капустяк. Про це повідомила начальник управління охорони історичної спадщини Львова Лілія Онищенко. Інші випускники літньої школи, які не отримали такої відзнаки, особливо не переймаються. Кажуть, що на реставраційні роботи у Львові все одно покличуть тих, хто краще робить…

Сама Лілія Онищенко стверджує, що роботи вистачить всім: “Буде вибраний або балкон на Вірменській, або скульптури на площі Ринок № 23, або № № 6, 10, 11… Усього місто має намір витратити 100 тисяч гривень на закінчення робіт над скульптурами Лева Лоренцовича, святого Станіслава та елементів балкона на площі Ринок, 3.

На жаль, до завершення роботи школи відреставрувати та законсервувати скульптури не вдалося. Святому Станіславу приклеїли голову, очистили від бруду та вияснили, що він може належати до якогось давно зруйнованого костелу.

Лева Лоренцовича також почистили, з’ясували, що він стояв на власному постаменті, зацементованому у камінь, та знайшли місця, до яких колись кріпився герб міста. Також вдалося вивести написи фломастером, які якийсь вандал зумів зробити буквально кілька днів тому. Саме тому скульптори наполягають, щоб Лева не повертали назад на Високий замок. Можливо, наразі ним заопікується історичний музей і його прихистить Італійське подвір’я.

Шкода реставраторам повертати на фасад елементи балкона з площі Ринок, 3. Бо ринви, що вічно протікають, знищили ці скульптури. “Праву ще можна повернути, а ліву доведеться замінити копією”, – каже Лілія Онищенко.

Джерело: “Високий замок”