Житловий будинок (№ 45)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Житловий будинок 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 50].

Жилий будинок 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Житловий будинок 16 ст., 1790, 1873 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 1711 р. тут була аптека Золоторовичів. Наріжна кам’яниця мала назву “Під оленем”, від неї й вулиця Друкарська в 17 ст. завлась “Дорога за оленем”.

Припускають, що дві кам’яниці об’єднано в сучасний будинок біля 1800 р. Стіни з тесаного камені та готичні склепіння належать попереднім спорудам. Під час реставрації 1934 р. відкрито готичну арку порталу, яка представлена у вигляді зондажу. На дворовому фасаді збереглися давні кам’яні консолі галереї.

Під № 45 була спочатку трикотажна артіль імені 8 Березня, відтак – трикотажне ательє, потім у 1990-х – магазин спортивного одягу “Ріббок”, а 2002 року тут відновили кнайпу “Атляс”, яка у 1920-1930-х була чи не найпопулярнішою в місті. Знаменитий львівський вислів “зайти до пана Едзя”, тобто до туалету, виник саме в цій кнайпі, куди заходило за нагальної потреби багато львів’ян. Власником закладу тривалий час був Едзьо (Ернест) Тарлерський, від перекрученого імені якого й виник цей вислів.

Джерело: “”, 17 листопада 2006 року, № 40 (40)

У понеділок, 29 червня 2009 р., в одній із квартир житлового будинку № 45 на площі Ринок у Львові стався вибух.

Як повідомило ГУ МНС України у Львівській області, вибух пролунав у квартирі на другому поверсі чотириповерхового житлового будинку, який розташований за декілька десятків метрів від будівлі Львівської міської ради.

За даними львівської міліції, на момент вибуху у квартирі перебував господар квартири і його знайома, яка прийшла до нього у гості. У результаті події постраждали двоє перехожих, яких обсипало скалками віконного скла.

Причини вибуху з’ясовують. На місці події працюють підрозділи МНС та міліції.