2008 р. Львів: галерею військового однострою викидають на вулицю?

Ірина Стельмах

Дата: 22.05.2008

Галерею українського військового однострою, що на площі Ринок, 40 (це, по суті, Музей визвольних змагань) після шести років існування влада Львова викидає на вулицю. Власнику галереї Богуславу Любіву висунули ультиматум: або погодитися з новими, підвищеними тарифами орендної плати, або шукати місця деінде. У зв’язку з появою змін до положення про фінансування міськрадою історико-культурних установ, місяць оренди приміщення на площі Ринок тепер обходитиметься у 2 тисячі гривень.

“Встановлюючи таку орендну плату, мене прирівнюють до комерційних структур, – розповів заслужений працівник культури, член Спілки дизайнерів України Богуслав Любів кореспонденту “Леополіса”. – Я усе це роблю за свої гроші, жодної комерційної діяльності не веду. Якщо 250 гривень я ще міг виокремити зі своєї пенсії, то нова сума для мене є астрономічною, це удесятеро більше!”.

Всю експозицію галереї Богуслав Іванович створив власними руками. Захоплення історією визвольних змагань з’явилось ще в студентські роки, та незабаром цікавість переросла в справу життя. У 2002 році він “випросив” у міської влади приміщення на площі Ринок під творчу майстерню з експозиційним залом. Визбирував будь-які згадки про однострій: про колір тканини, форму й розмір комірців і кишень, головні убори… Паралельно створював ескізи історично достовірних реконструкцій.

Незабаром зал почали заповнювати однострої молодіжних військово-патріотичних організацій “Сокіл”, “Січ”, “Пласт”. Потім з’явився одяг часів Другої світової війни: січовика Карпатської України, вояка дивізії “Галичина”, воїна УПА. Галерею відвідують туристи з цілого світу, адже вона єдина у своєму роді. Майстерня митця стала його домом.

Василь Косів, заступник міського голови Львова з гуманітарних питань: “Положення про покриття видатків міськрадою не дозволяє фінансування галереї, оскільки вона зареєстрована на Богуслава Любіва як фізичну особу. На виконкомі затвердили рішення створити музей чи галерею при управлінні культури і йому передати виставку військового однострою. Прямого ж фінансування пан Любів не одержить. Він має проблеми не тільки з орендою.

Неодноразово ми отримували від нього прохання про фінансову допомогу з бюджетних коштів міста. Звичайно, цього ми не залишали поза увагою і підтримували митця у його починаннях. Проте, якщо не перереєструвати галерею, ці проблеми будуть постійно. Це питання, можливо, вирішимо ще в цьому бюджетному році. Юристи працюють над можливими механізмами.

Джерело: “Високий Замок”