Житловий будинок (№ 17)

Жилий будинок 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Житловий будинок 1574 – 1766 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Жилой дом, XV в. (пл. Рынок, 17). Перестроен в XVIII в.

Кирпичный, оштукатуренный, четырехэтажный (четвертый этаж был достроен в XIX в,), вытянутый в глубь участка, сохранил первоначальную трехчастную асимметричную внутреннюю планировку, готические своды в сенях и помещениях первого этажа. Декор фасада, выдержанный в стиле рококо, состоит из плоских пилястр с характерными для этого стиля изящными лепными гирляндами. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 52].

Другим не менш художнім взірцем різьбленої декорації інтер’єру міщанських кам’яниць є обрамлення вікон з розібраного будинку на площі Ринок, № 17 (деталі зберігаються у Львівському музеї етнографії та художнього промислу). [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 123]

У будинку № 17, де за польських часів були ювелірний магазин Кона, майстерня біжутерії Адлера, ательє дамських капелюхів Шапіри та ресторан Бехтльоффа, наприкінці 1980-х розмістили національні товариства: “Надсяння”, “Лемківщина”, “Холмщина” “Гуцульщина”, “Ческа Беседа”, “Дойчес Гайм”, Товариство польської культури. Останніми роками тут відкрили кафе “Золотий вепр”.

Джерело: “”, 17 листопада 2006 року, № 40 (40)