2011 р. На реставрацію палацу Любомирських у Львові виділено 760 тис. грн

У Львові розпочались ремонтні роботи по реконструкції фасаду однієї з візитних карток Львова – палацу Любомирських. Будинок вкритий риштуванням. Роботи виконує компанія «Ренесанс». Планується, що цього року буде відреставровано фасад палацу зі сторони площі Ринок, також буде відремонтовано дах будівлі, повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

«Вже почались роботи з розчистки фасаду, далі ми будемо реставрувати ліпний фасад, доповнювати втрачені елементи ліпнини і на останок виконаємо консервацію фасаду, щоб він не псувався від опадів. Також всі вікна будуть уніфіковані, деякі з них треба буде замінити, деякі просто відреставрувати. Фасад матиме автентичний вигляд, його ремонт буде виконаний згідно з паспортним опорядженням фасаду», – повідомив директор ПП «Ренесанс» Роман Мельник.

На реставраційні роботи виділено з міського бюджету 760 тис. гривень.

Довідка ЗІКу

Палац Любомирських (Площа Ринок, 10) – класичний бароковий палац XVIII століття з оригінальним скульптурним декором. Дві середньовічні кам’яниці на Площі Ринок, які належали князю Сапєзі, 1744 року були перебудовані в одну за проектом архітектора Бернарда Меретина, будівничого собору Святого Юра.

1760 року новий власник будівлі князь Станіслав Любомирський викупив суміжні будинки на вулиці Руській і Федорова і за проектом відомого архітектора Яна де Вітта, будівничого Домініканського собору, перетворив окремі будівлі на один великий палац. Будівельними, оздоблювальним та скульптурними роботами керували не менш відомі у Львові архітектор Мартин Урбанік і скульптор Себастіан Фесінгер.

У 1772-1821 роках у палаці містилася резиденція австрійських губернаторів Галичини. Від 1895 року будинок належав українському культурному товариству «Просвіта», яке розмістило тут низку своїх організацій. Тут знаходилася книгарня Наукового товариства імені Тараса Шевченка, редакції газети «Діло» та журналу «Громадський Голос».

Від 1975 року у будинку міститься експозиція меблів, срібного та порцелянового посуду з фондів Музею етнографії та художнього промислу.

«Західна інформаційна корпорація»