Каплиця Трьох святителів

Розмір зображення: 600:800 піксел

Каплиця 3 святителів 1578 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 50].

Каплиця 3 святителів 1578 р., архіт.П.Красовський. Після пожежі 1671 р. відбудовано верхи. В 1929 – 1930 рр. зроблено вітражі [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Каплиця 3 святителів 1578 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Каплиця 3 святителів 1578 – 1591 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 1698 р. львівський маляр Олександр Ляницький отримав гроші за якусь роботу для каплиці 3 святителів. На цій підставі припускають, що він виконав іконостас (збережений у рештках), зокрема, ікони св.Бориса і Гліба, двох апостолів та пророків, а також фрески-ікони над порталом каплиці [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 144].

Довідка на сайті