Петро Конашевич-Сагайдачний, інші гетьмани, міщанин Корнякт, жіноцтво та козаки

1936 p., П.Холодний

Нава Успенської церкви

Свинцеве обрамлення, моліроване скло. 370: 165 см

Понизу напис: з нагоди 70-ліття пароха о.Дем’яна Лопатинського жертвують вірні

Композиція багатофігурна. На передньому плані – постать Костянтина Корнякта. Він зображений навколішках, тримаючи в руках Святе Письмо. Одягнений у довгий темно-коричневий плащ, оздоблений великим коричнево-рудим коміром. На голові – такого ж кольору низька шапка. Ліворуч – постать гетьмана Запорозького козацтва Петра Кона-шевича-Сагайдачного. Одягнений у просту козацьку шапку, доколінний багато орнаментований жупан, червоні чоботи, за поясом – булава. Праву частину полотна займає гурт людей – жіноцтво і козаки, попереду яких Богдан Хмельницький. Гетьмани зображені у багатому козацькому вбранні. Б.Хмельницький – у блакитному жупані, підперезаному широким, вишиваним на кінцях, поясом, у зеленій киреї, підбитій шовковим матеріалом з квітковим орнаментом, у шапці з аграфом і пір’ям. Над гуртом людей – постать архангела Михаїла, у кольчузі, з мечем – у правій та щитом – у лівій руці. На щиті – герб Війська Запорозького. Крила архангела творять тло вітражного полотна. Фігури займають центральну частину вітражного полотна, ноги опираються на смугу квітучої поземі, зібраної зі шматків скла світло-смарагдового та світло-коричневого кольорів.

Примітка. Вітраж виконаний Краківським закладом вітражів і мозаїк С.Г.Желенського у 1936 році.

Іконографічним джерелом зображення Костянтина Корнякта був його домовинний портрет (початок XVII ст.) з братської Успенської церкви, який нині зберігається у Львівському історичному музеї. Прототип зображення Богдана Хмельницького – гравюра гданського гравера В.Гондіуса.

Література. Грималюк Р. Вітражі Петра Холодного // Дзвін. – 1991. – № 11. – С.161; Грималюк Р. Вітражні вікна львівських храмів // Народознавчі зошити. – 1999. – № 5. – С.690.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 181.