Семінарія (№ 41)

Семінарія (№ 41)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Семінарія при церкві св.духа пам’ятна тим, що тут вчились діячі “Руської трійці” М.Шашкевич, І.Вагилевич, Я.Головацький, письменник М.Устиянович [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 64].

Семінарія заснована в 1783 р., духовна академія – в 1928 р. В 1848 р. тут відбувся собор руських вчених. Будинок споруджено в 1890 р., архіт.С.Гавришкевич.

Будинок (вул.Дорошенка, 41) споруджено в 1889 р. (архіт. С.Гавришкевич) у стилі ренесанс. Тут до 1939 р. містилась духовна семінарія і Богослоська академія. Нині (1999 р.) – географічний факультет університету. Цей великий будинок займає весь квартал аж до вул.Коперніка; на фасаді з боку вул.Коперніка встановлено меморіальну дошку патріарху Йосипу Сліпому (1997 р., скульптор Я.Савко).

У будинках за адресою № 41 до 1939 року містилася Греко-Католицька духовна семінарія і Богословська академія, від часів СРСР і донині географічний факультет Львівського національного університету.

Джерело: “”, 26 вересня 2008 року, № 141 (449)