Олени Степанівни вул.

Площу Князя Святослава з вулицею Залізничною з’єднує вулиця Олени Степанівни, названа так 1991 року на честь видатної української громадсько-політичної діячки і науковця Олени Степанівни (1892-1963). Від 1895-го вона мала назву Кордецького на честь настоятеля монастиря в Ясній Горі, який обороняв його від шведських військ, Августина Кордецького (1603-1673); у 1946-1991 рр. – Ленінградська. У житловому будинку № 6 за польських часів містилися Перші польські заклади чищення й консервації жалюзі для магазинів. У будинку № 13 за Польщі була загальноосвітня змішана школа імені Кордецького, в 1950-х – середня школа № 18 з російською мовою навчання, згодом – середня школа № 56, зараз тут Львівська українська гуманітарна гімназія. У житловому будинку № 19 був магазин емальованих виробів Фельденгарта. На місці п’ятиповерхового житлового будинку 1970-х років № 23 за польських часів містилася славнозвісна українська кондитерська фабрика “Фортуна Нова” Клементини Авдикович (див. про неї рубрику “Люди Львова”). У житловому будинку № 24 від часів СРСР розміщено відділення Ощадбанку. У триповерховому житловому будинку 1950-х років № 35 від радянських часів працює магазин “Продукти”. У будинку № 39 у 1950-х був ремонт взуття, нині цієї адреси не існує. Так само немає зараз адреси № 41, де за польських часів була друкарня тижневика “Неділя”. У 1950-х адресу № 45 мав електротехнічний завод “Контакт”, від початку 1960-х на його місці збудували завод телевізорів “Електрон”, тепер у цих приміщеннях разом з “Електроном” міститься багато фірм, зокрема меблева фабрика “Стиль Життя” й сервісний центр “Самсунг”. У триповерховому житловому будинку № 50 за часів Радянського Союзу був овочевий магазин, зараз тут аптека та крамниця і бар “Для тебе”. У триповерховому будинку 1950-х років від часів СРСР – гуртожиток Локомотиво-ремонтного заводу.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, польський конструктивізм 1930-х і радянський 1960-х, промислова забудова 1960-1970-х років.

Вулицю Степанівни зі Стороженка з’єднує вулиця Щекавицька, названа так 1950 року. Від 1913-го вона називалася Ванди. Забудова: класицизм і сецесія.

Джерело: “”, 15 лютого 2008 року, № 21 (329)