2009 р. Мер Львова Садовий закликав до непокори державним законам?

Дата: 09.04.2009

Толоку в Музеї народної архітектури і побуту у Львові в.о. директора Іван Косачевич призначив на позавчора, але через релігійне свято толоку перенесли на 8 квітня, тож міський голова Львова Андрій Садовий, який учора піарився перед телекамерами на тлі музейних експонатів та сумнозвісного Співочого поля, зміг побачити, як дружно підмітають територію Шевченківського гаю, – про це сьогодні, 9 квітня, повідомив кореспондент ЗІКу.

Іван Косачевич у розмові із міським головою Львова нарікав на недостатнє фінансування, але запевнив, що вже від нині в Музей завезуть фазанів!

«До Великодня у нас працюють майстер-класи з писанкарства, 6 майстрів у суботу і неділю. Експозиції відвідують здебільшого у п’ятницю, суботу й неділю, у будні майже нікого немає. Ми подали постійній депутатській комісії з культури список хат, у яких терміново треба перекрити дахи драницею і соломою. Нам треба півтора мільйона гривень на хати, 50 відсотків із суми, призначеної на реставрацію піде на виготовлення проектної-кошторисної документації.

Ми своїми силами можемо тільки підлатати. На перекриття дахів треба запрошувати спеціалістів. Своїми силами ми можемо трохи заробити й закупити матеріали, також готуємо свій транспортний засіб. На одну хату треба близько 80-120 тис.грн», – сказав Іван Косачевич міському голові Львова. На це Андрій Садовий прорік: «Однозначно треба ремонтувати!»

«Де тварини?»? – поцікавився міський голова Львова, проходячи біля адміністративного корпусу. І одразу отримав вичерпну відповідь Івана Косачевича про кількість поголів’я баранів й розширення кварталу звіринця.

Далі були оглядини ставу. «З офіційно невідомих причин став не завершений до кінця року. Важка техніка тут грузне, три рази топився гусеничний трактор, і ми восени його витягували. Тепер ручним способом розсунемо грунт. Джерел тут нема, ми хотіли пробитися до води, яка проступила, коли порушили землю, вона замулена», – інформував міського голову Львова Іван Косачевич. На це Андрій Садовий знов глибокодумно прорік: «Треба дійти до джерел! Треба зробити!»

Показавши міському голові Львова водяний млин із села Либохори, Іван Косачевич зауважив, що збирається пустити жолобом воду на колесо, але разом із цим подати до колеса привід від електродвигуна. На реставрацію млина, за словами Івана Косачевича, потрібно 60-70 тис.грн, якщо перекривати його драницею.

Під час оглядин Співочого поля Андрій Садовий поцікавився, чому плакат із проектом накриття сцени висить не так: «Чо ви його там вчепили? Треба було тут вчепити, щоб показати журналістам, щоб вони подивилися!». Загалом Іван Косачевич висловив задоволення станом Співочого поля та його доглядом. «До Паски ми встановимо зрізані хорові станки, бо очікуємо триста хористів на день міста і на День матері. Завісимо будівництво плакатами, щоб був естетичний вигляд сцени».

«Щоб всі хати довести до пуття нам треба в районі двох мільйонів гривень», – сказав Іван Косачевич, ймовірно забувши, що перед тим називав суму в півтора мільйони гривень.

«Якщо не рахувати дефектний акт, який ми склали, тобто якщо його враховувати. Бо він сам по собі є тільки приблизним документом, який не несе в собі ніякої фактичної конкретної інформації. Тому що тільки в результаті проектно-кошторисної документації будівельниками буде встановлена конкуретна вартість ремонту. Це приблизно, що наші спеціалісти встановили, скільки дранки треба поміняти, які крокви треба поміняти. Це все приблизно», – уточнив Іван Косачевич.

«Зарплатний фонд, т.зв. захищені статті бюджету в районі 1 млн 400 тис.грн. На транспорт нам дають 20 тис. грн, на зв’язок – 5 тис.грн. Дохід за перший квартал був 56 тис. грн. Це кошти, які поступили через касу в спецфонд. Я зобов’язуюся при гарній погоді збільшити спецфонд не менше ніж в районі мільйона гривень! Ми плануємо урухомити більшість експозицій.

З теплих часів обов’язково функціонуватиме кузня, ткацтво, гончарство, обов’зково бісер, обов’язково писанкарство, лозоплетіння, яворівські лялька, лялька-мотанка, навіть обереги робитимемо. Більше того плануємо харчові ремесла відновити. Збираємося показати, як місилося тісто й начиняли ковбасу», – сказав Іван Косачевич, який планує збільшити ціну вхідного квитка удвічі вже з наступного тижня. Наразі квиток коштує 5 грн, для дітей – 2,50 грн.

Андрій Садовий порадив Іванові Косачевичу не сподіватися бюджетних коштів, враховуючи ситуацію в державі. «Тому треба максимально залучати відвідувачів, проводити різні мистецькі акції, так по 5 гривень можна назбирати достатньо»

«Вам треба обов’язково поїхати й побачити, як функціонують подібні парки в інших країнах світу!», – порадив Івану Косачевичу Андрій Садовий, так неначе на це в міському бюджеті передбачені кошти, і так, ніби музей – це парк! «Там можна прийти і скоштувати, наприклад, сметану, яку при тобі зроблять, чи скоштувати масло, яке в маслянці при тобі виготовлять, чи попробувати хліб, який тут же при тобі спечуть.

Якщо ми будемо обирати такий шлях, то це дасть можливість мати додатковий дохід в бюджет самого парку, щоб виконувати ті ремонтні роботи, які потрібно, тощо, з кожним днем кошти потрібні все більші, а воно все є не нове, його треба належним чином доглядати. Те, що можна з міського бюджету, ми, звичайно, будемо скеровувати. Ми на 100% фінансуємо заробітну платню, енергоносії, газ, вода, електроенергія, тому що важливо. По інших серйозних проплатах поки що немає великих оптимістичних бачень», – сказав Андрій Садовий і запропонував Івану Косачевичу робити прийняття офіційних делегацій у музеї. «Я би з радістю це використовував, щоби приймати поважних гостей», – зауважив міський голова Львова.

На пряме запитання: хто, як і чому підписав акти виконаних робіт на сумі 798 тис.грн, тоді, як за офіційною перевіркою КРУ, роботи на Співочому полі коштують заледве 50-60 тис. грн, Андрій Садовий відповів: «Для органів, які займаються перевірками, це буде прекрасна нагода показати свою майстерність і чітко прояснити ситуацію, яка є сьогодні. Якщо є конкретні факти, то КРУ буде відстоювати свою позицію в суді, і ми побачимо правоту. А тих людей які є порушниками закону, звичайно треба буде карати», – сказав Андрій Садовий, забувши, що порушником закону виступила саме міськрада, розпочавши будівництво на Співочому полі без жодних на це дозволів!

Тут міський голова, який мав би бути гарантом дотримання законності продемонстрував дивовижний у своїй винятковості релятивізм: не червоніючи, він підтвердив, що роботи на Співочому полі розпочалися без жодних дозволів!

«У нашій державі 95% всіх будівництв починається без дозволів. І всі це прекрасно знають. Тільки на одні будівництва закривають очі, а на другі – не закривають. Якщо згідно з чинним законодавством йти по всіх дозволах, то ні один магазин, ні одне кафе міста Львова не змогли би відкритися. Вони би були всі закриті. Я рекомендую нашій державі на кінець-то повернутися лицем до підприємців, які працюють, заробляють гроші, сплачують податки, і помагати їм.

От ми зараз у міській раді хочемо робити експерименти власне в тій частині, тому що сьогодні є туристичний потік до Львова. Але коли наші підприємці показують, що наша держава намутила, то це треба роками ходити, збирати дозволи і кланятись усім чиновникам: податкова, санстанція, еменесники, ще зараз «Архбудконтроль» з’явився, коли розірвали зв’язок з містом! Як сьогодні можна якісно наводити порядок, коли, наприклад, санстанція не підпорядкована жодним чином міській владі?

Скажу вам більше, от є міська санстанція, вона не має впливу на районні санстанції. Чи, наприклад, міська податкова так само не має впливу. Ці норми, дозвола та інші речі, це не місто встановлювало, а держава. Тому це все треба ламати! Я надіюся, що з вашою допомогою це можна буде зробити скоріше», – заявив Андрій Садовий, закликавши цим до непокори державним Законам. І куди тільки СБУ дивиться?!!

Із одіозної відповіді Андрія Садового випливало, що роботи на Співочому полі, хоча й розпочалися без жодних погоджень, однак є легітимними! Тобто є ще одна заморочка для СБУ: пояснити недолугому міському голові, який плює на Закони, що дозволи та погодження вкрай потрібні. Бодай тому, що йдеться про безпеку людей!

Довідка ЗІКу. Як повідомили сьогодні, 9 квітня, у прес-службі Управління СБУ у Львівській області, зараз СБУ спільно з КРУ перевіряє законність цільового використання бюджетних коштів, виділених на ремонт саме Шевченківського гаю. Найближчим часом перевірка буде закінчена і будуть зроблені відповідні висновки.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»