Вітраж сходової клітки

Вул. Л.Мартовича, 4

1908-1909 pp., архіт. А.Шлейєн

Псевдовітраж, ансамблевий

Фактурне скло, керамічні фарби. 50: 74 см, один сегмент

Вітражне полотно розділене двома вертикальними і горизонтальною тягами на шість сегментів. На обох поверхах будівлі збереглися тільки нижні ряди сегментів, тому повної картини розпису вітражного полотна не маємо. Композиція центрального вітража нижнього ряду на обох поверхах симетрична щодо вертикальної осі, проте їх рисунок неоднаковий. На одному з центральних сегментів зображені квіти і листя флоксів, зібрані у густий букет, який займає нижню половину сегмента. Вгору від цього букета до краю сегмента тягнуться чотири рівні стебла, які, очевидно, у верхньому ряді вітражів отримували продовження і розвивалися у композицію. Вправо і вліво від цього букета на бокові сегменти теж проростають стебла, декоровані листками. Ці стебла, описуючи умовно півколо, замикають композицію цілого вітражного полотна понизу. Рисунок правого сегмента є віддзеркаленням рисунка лівого сегмента. На другому поверсі на центральному сегменті зображені три жоржини на коротких вигнутих стеблах (у нижній третині вітража) і квіти маків (у центрі вітража), стебла і листя яких проростають вгору, описуючи овал. Стебла жоржин розвиваються на обидва бокові сегменти і розквітають трьома жоржинами. Діагональний рух стебел на бокових сегментах, які є віддзеркаленням один одного, замикають композицію цього вітражного полотна понизу. Кольорова гама втрачена.

Примітка. Подібну композиційну структуру мають вітражні полотна вікон сходової клітки на вул. Акад. І.Павлова, 1.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.2, спр.515, арк.7, 34-42.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 214.