2011 р. Музей національно-визвольних змагань – до Дня Незалежності?

Марія Доротич

Дата: 18.03.2011

Музей національно-визвольних змагань (вулиця Лисенка, 23-а) планують відкрити 24 серпня – до 20-річчя Незалежності України. Про це заявив голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк. Через брак коштів приміщення відремонтували лише частково. До ремонту приміщень не можна було приступити, зокрема, через те, що влітку цього року кошти “зависли” на рахунках держказначейства.

Будинок для нового музею на Лисенка, 23-а, обрали невипадково. Адже він був свідком важливих історичних подій: там заснували «Просвіту», відбувся перший Шевченківський вечір. У музеї національно-визвольних змагань експонуватимуть зброю, військові строї, значки, грамоти, нагороди, документи та інші артефакти доби ЗУНР, УПА, січового стрілецтва.

Як розповів “Леополісу” член спостережної ради з питань створення Музею національно-визвольних змагань Остап Козак (у попередньому скликанні Львівської обласної ради займався погодженням документів для відкриття музею), 24 серпня приміщення ще не буде готове. “На цю дату музей зможе працювати лише наполовину, – каже пан Козак. – Деякі експозиційні зали уже відреставровані. Загалом на ремонт цілої будівлі на Лисенка, 23-а, потрібно ще принаймні 4 мільйони гривень. Було б добре, якби обласна рада знайшла у бюджеті принаймні два мільйони. Сьогодні освоєно лише 5,3 мільйона гривень”.

Головна проблема – відселення шести мешканців із цокольного приміщення будівлі, де має постати музей. Цим має зайнятися Львівська міська рада. На відселення людей необхідно мільйон гривень. Доки з першого поверху не відселять мешканців, не можна приступити до ремонту залів на другому поверсі…

Джерело: “Високий Замок”