Стрілецьке товариство (№ 23а)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок стрілецького товариства споруджено в 1789 р., сучасного вигляду він набув 1871 р. Тут в 1868 р. відбулись установчі збори товариства "Просвіта", 10.03.1869 р. відбувся перший у Львові шевченківський концерт.

Слід знати, що гора позаду цього будинку зветься Вовчою горою. В 1775 р. на її схилах закладено парк, брама якого виходить на вул.Лисенка.

Під № 23-а в другій половині XIX століття в приміщенні міської стрільниці та прилеглому саду відбувалися надзвичайні за своїм значенням для українського національного відродження події. 1868 року тут організували перші установчі збори товариства “Просвіта”, а 10 березня 1869-го – перший у Львові Шевченківський концерт за участі провідних діячів українського руху в Галичині – Анатоля Вахнянина та Володимира Барвінського. Сучасну споруду стрільбища збудовано 1871 року. На подвір’ї стрілецького товариства 1898 р. було встановлено бронзовий бюст польського короля Яна III Собєского, оборонця Львова від татар, а вже після Другої світової – погруддя Сталіна. Його знеслиі 1956-го, а рештки п’єдесталу донині лежать під в’їзними воротами. У приміщенні колишньої стрільниці за радянських часів до кінця 1990-х містився Спортивно-стрілецький клуб і Ансамбль пісні і танцю ПрикВО. На початок 2004-го будівля запустіла, тут планували розмістити чеське консульство, однак зараз у будинку мешкають люди, а міська влада планує облаштувати тут Музей визвольних змагань. У двоповерховій будівлі колишнього тиру стрільниці з 2005 року міститься телекомпанія “Разом”.

Джерело: “”, 23 березня 2007 року, № 51 (1102)