Лисенка вул.

Лисенка вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Від Порохової вежі на Валах на схід прямує вулиця Лисенка, названа так 1945 року на честь видатного українського композитора Миколи Лисенка (1842-1912).

Із середини ХІХ століття, коли її почали забудовувати, вулиця мала назву Стрілецька, бо тут була міська стрільниця, і Святого Антонія, адже неподалік розташований костел на його честь. Із 1871-го вулицю назвали Курковою на честь Куркового стрілецького товариства (“курек”, тобто півень, був мішенню для стрільби, а потім став емблемою товариства). Під час німецької окупації вулицю назвали Унгарнштрассе (Угорська).

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм 1930-х і 1960-х років.

У будинку № 42 вже на початку ХХІ століття в стилі “євро” добудували останній поверх.

У житловому будинку № 44 за польських часів була фабрика гальванічних елементів і акумуляторів “Дерс”, зараз тут житловий будинок.

Під № 47 за радянських часів відкрили школу № 103 для дітей із розумовими вадами розвитку. До 1969-го початком вулиці Лисенка на Високий замок курсував трамвай № 12, який завертав на Гуцульську.

Джерело: “”, 23 березня 2007 року, № 51 (1102)