^Л

Лисенка вул.

Лисенка вул.

Розмір зображення: 800:600 піксел

Від Порохової вежі на Валах на схід прямує вулиця Лисенка, названа так 1945 року на честь видатного українського композитора Миколи Лисенка (1842-1912).

Із середини ХІХ століття, коли її почали забудовувати, вулиця мала назву Стрілецька, бо тут була міська стрільниця, і Святого Антонія, адже неподалік розташований костел на його честь. Із 1871-го вулицю назвали Курковою на честь Куркового стрілецького товариства (“курек”, тобто півень, був мішенню для стрільби, а потім став емблемою товариства). Під час німецької окупації вулицю назвали Унгарнштрассе (Угорська).

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм 1930-х і 1960-х років.

У будинку № 42 вже на початку ХХІ століття в стилі “євро” добудували останній поверх.

У житловому будинку № 44 за польських часів була фабрика гальванічних елементів і акумуляторів “Дерс”, зараз тут житловий будинок.

Під № 47 за радянських часів відкрили школу № 103 для дітей із розумовими вадами розвитку. До 1969-го початком вулиці Лисенка на Високий замок курсував трамвай № 12, який завертав на Гуцульську.

Джерело: “”, 23 березня 2007 року, № 51 (1102)

(1)  2

7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	В будинку № 2 у 1990-х роках облаштували крамницю духовної літератури “Свічадо”, за радянських часів тут був…
Житловий будинок (№ 2)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок споруджено в 1839 – 40 рр. за проектом Й.Зальцмана та Ф.Ондерки. Від 1894 р. тут мав майстерню…
Житловий будинок (№ 4)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Власником сучасної аптеки під № 5 за Польщі був Мєчислав Фронд, у цьому ж будинку тоді була редакція газети…
Житловий будинок (№ 6) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У житловому будинку № 7 у 1950-1960-х містився ремонт взуття. У будинку № 10 за польських часів була редакція…
2013 р. Перспектива від вул. Гуцульської в бік вул. Винниченка
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Чиншова кам’яниця, споруджена в 1890-х рр. за проетом М.Зильберштайна та А.Голомба. У 1903 – 1905 рр. тут…
Житловий будинок (№ 10) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Гуцульська, праворуч – вул. Лисенка. 	Будинок у стилі ренесанс споруджено в 1891 – 95 рр. за…
Житловий будинок (№ 11)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок у стилі ренесанс споруджено в 1891 – 95 рр. за проектом М.Зільберштайна та А.Каменобродського. У Львові…
Житловий будинок (№ 11а) (+)
Південна частина. Вигляд зі сходу, з боку вул. Просвіти. 8 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Під № 12 розташована військова частина, за Польщі тут…
Житловий будинок (№ 12) (+)
Будинок (вул.Куркова, № 14 – нині вул.Лисенка) споруджений в 1907 р. архіт.І.Левинським у стилі української сецесії для бурси і бібліотеки…
Бурса (№ 14) (+)
Палац Дідушицьких (№ 15)
Будинок збудовано для магнатів Дідушицьких в 1895 р. архітекторами В.Підгородецьким та Я.Балабаном. В його бічну стіну вмонтовано старий портал та…
Будинок Дідушицьких (№ 17) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 21 за Польщі було Державне видавництво шкільних підручників, зараз тут Львівський обласний…
Житловий будинок (№ 21) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Чиншова кам’яниця, збудована в 1899 р. за проектом А.Каменобродського.
Житловий будинок (№ 23) (+)
Будинок стрілецького товариства споруджено в 1789 р., сучасного вигляду він набув 1871 р. Тут в 1868 р. відбулись установчі збори товариства…
Стрілецьке товариство (№ 23а) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Заньковецької, праворуч – вул. Лисенка.
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – вул. Лисенка, праворуч – вул. Заньковецької.
Житловий будинок (№ 28) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	У будинку № 29 із кінця 1980-х облаштували продуктовий магазин, а в будинку № 33 у напівпідвальному приміщенні –…
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Ліворуч – прохід до лікарні, праворуч – вул. Лисенка.
Житловий будинок (№ 33) (+)
7 квітня 2012 р. Фото М.І.Жарких. 	Будинок № 35 – єдиний на вулиці, повністю збудований за радянських часів (у 1970-х роках). 	Ілько Лемко 	Джерело:…
Житловий будинок (№ 35)
Наріжна частина. Ліворуч – вулиця Садовського, праворуч – вулиця Лисенка. 18 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких.
Житловий будинок (№ 37) (+)
Костел францисканок споруджений в 1876 – 1888 рр. Ю.Захаревичем у неороманському стилі. 	Церква св.Іоана Златоуста (вул.Лисенка, № 43). Православна…
Костел францисканок (№ 43) (+)
Ліворуч – вулиця Лісна, праворуч – вулиця Лисенка. 18 квітня 2013 р. Фото М.І.Жарких.