Липнева площа

Між вулицями Героїв УПА і Федьковича міститься площа Липнева, названа так 1944 року на честь вступу радянських військ до Львова під час Другої світової війни, 27 липня 1944 року. Від 1898-го площа мала назву Брестської (Берестейської) унії на честь об’єднання східної церкви з католицькою 1596 року на соборі у Бресті. За часів німецької окупації називалася Кляйнермаркт (Маленький ринок).

У будинку № 2 від 1950-х років була майстерня з ремонту меблів, тепер тут туристична фірма “Петбо” та магазин “Госптовари”.

У будинку № 4 міститься аптека, яка за Польщі називалася “Під білим лебедем”, а її власником був Куркевич.

У будинку № 6 від 1950-х років була чайна, нині – кафе-бар “Норма”.

Під № 9 за польських часів містилася цукерня “Краківська” Торчинської, тепер – відділення банку “Фінанси та кредит”. У будинку № 10 за Польщі працював магазин кухонного посуду Зільбер і фотоательє Бляуштайна. За часів Другої світової війни тут був ресторан Найди і Мигаля, від радянських часів – магазин “Сільгосппродукти”.

Забудова площі: класицизм і сецесія.

Джерело: “”, 14 грудня 2007 року, № 228 (298)