2010 р. Пінзель під дощем

Мирослава Іваник

Дата: 08.09.2010

Уже кілька років поспіль чиновники різних рангів обіцяють відремонтувати дах у Музеї дерев’яної барокової скульптури, що є відділенням Львівської галереї мистецтв. Однак далі слів справа не йде. 2008 року у приміщенні колишнього костелу кларисок на початку вулиці Личаківської, де нині розташований музей, розпочали ремонт. Тоді взялися за дах: зняли старий, однак нормального нового так і не поклали.

– Останні зливи були дуже сильними, і дах знову протік. Кілька років тому в нас почали міняти дах, але тоді зробили тільки один купол. Решту покрівлі зняли, але замість того, щоб покласти нормальний дах, нібито тимчасово поклали брезент, який не витримує злив. Найбільша проблема зараз із замоканням фресок на стінах музею. Адже в цьому приміщенні збереглися найкращі фрески відомого львівського живописця Станіслава Строїнського з XVIII століття, – розповіли “Пошті” в музеї барокової скульптури.

За словами Лілії Онищенко, начальника управління охорони історичного середовища Львівської міськради, частину даху справді замінили у 2008 році, на решту ж забракло грошей.

– Кошти мали виділити ще минулого року, проте не виділили. Цього року Міністерство регіонального розвитку та будівництва обіцяло 11,5 млн грн на львівські пам’ятки, частина з яких мала піти на музей Пінзеля. Однак грошей досі немає. Сподіваючись на фінансування зі столиці, ми не закладали коштів у міському бюджеті.

За словами посадовців із управління капітального будівництва міськради, за кошторисом 2007 року для заміни даху та реставрації фасаду потрібно було трохи більше як чотири мільйони гривень. Скільки коштують ці роботи зараз, фахівці сказати не беруться, адже щороку вартість матеріалів та робіт зростає. Водночас зволікання із виконанням цих робіт призведе до того, що чиновникам доведеться думати, де взяти гроші ще й на реставрацію унікальних фресок, стан яких погіршується після кожної зливи. Вже сьогодні, за оцінками фахівців-реставраторів, на їх порятунок треба кілька мільйонів гривень.

До слова, наступного року скульптури Іоанна Георга Пінзеля планують експонувати в Луврі. Щоправда, якщо на голову шедеврам і далі падатиме дощ, залишається запитанням, якими паризькі поціновувачі побачать роботи відомого скульптора?

Джерело: “Львівська Поштa”