2009 р. Пінзель під брезентом

Мар’яна Вербовська

Дата: 13.12.2009

У музеї сакральної барокової скульптури Йоанна Георга Пінзеля з острахом чекають снігу та дощів. Адже після торішнього ремонту стеля музею, будівля якого є пам’яткою архітектури XVII ст. (колишній костел кларисок), перетворилася… на сито. Через брак фінансування з держбюджету ремонт так і не завершили, риштування поспішно розібрали, а продовжити пообіцяли цього року.

Та 2009 року дах даремно очікував на ремонт – субвенція з держбюджету на реставрацію пам’яток до міста так і не надійшла, тож рятівних робіт на даху музею не буде. А восени, після останніх затяжних злив, на склепіннях з’явилися білі плями… Шедеври музею й досі зберігаються під тимчасовою покрівлею… з брезенту.

– Ми щомісяця чекали, що дах таки дороблять. Востаннє ремонт на даху проводили на початку ХХ століття, дах справді був дуже старий, але бодай не тік! Тепер кожен дощ лишає по собі сліди. Під час осінніх злив вода просто цюркотіла стінами та фігурами. Ми ризикуємо втратити легендарні фрески на склепінні, – розповіла “Пошті” Лідія Банах, науковий працівник музею. Аби вберегти дерев’яні скульптури, працівники музею зсували їх до середини кімнат та експонували разом з відрами.

– Туристи, відвідуючи музей, міркували, що розводи на стіні – це тавро часу, та дивувалися несиметричності розставлених фігур, проте зауваг ніхто не робив… – розповіла пані Банах.

Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв, розповідає, що самотужки галерея не зможе відкорегувати недоліки розпочатої роботи, і невтішно підсумовує: “Все тече…”

– Якщо зараз ніхто нічого не зробить, то стінопис та фрески буде знищено. А в цьому приміщенні збереглися найкращі фрески відомого львівського живописцямонументаліста Станіслава Строїнського з XVIII століття… – пояснив “Пошті” пан Возницький.

За словами Лілії Онищенко, начальника управління історико-архітектурної спадщини ЛМР, ніхто не сподівався такого маневру від уряду, тому нині мусять розводити руками, але шляхів порятунку музею від занепаду таки шукають.

– Звісно, ми розчаровані. Наступного року розраховуватимемо на те, щоб відновити дах за кошти міста. Можу тільки додати, що міністерство ставиться до нас, як мачуха, – сказала “Пошті” пані Онищенко. – Окрім того, маємо українськопольський проект “Спільна спадщина”, це напрацювання зі створення сучасної експозиції скульптур у музеї. Польські студенти вже мають варіанти впорядкування площі… Та про облаштування площі перед музеєм не може бути й мови, допоки усередині не наведуть лад, тому співпрацю з поляками відкладаємо на невизначений термін.

Разом з музеєм Пінзеля відновлювальних робіт не дочекалися Музей національновизвольних змагань, церква Святої Параскеви П’ятниці, Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, Архікатедральний собор Святого Юра. На об’єкти міста мали виділити 12 із 30 мільйонів, які сумарно обіцяли дати, проте жодної копійки так і не надійшло. Львівська влада обіцяє наступного року знайти гроші на порятунок храму зі скульптурами у міському бюджеті, та нині каже, що нічим допомогти не може.

Натомість ситуація у музеї нагнітається ще й запланованою поїздкою експонатів до Лувра. Експозицію запросили в Париж, але для показу їх потрібно реставрувати. Хто це зробить і за які кошти – досі не відомо…

Джерело: “Суботня пошта”