2007 р. У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї виставка геніального скульптора ХVІІІ…

2007 р. У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї виставка геніального скульптора ХVІІІ століття Іоана Георгія Пінзеля

Дата: 13.08.2007

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка геніального скульптора ХVIІІ століття Іоана Георгія Пінзеля, діяльність якого пов’язана з Тернопільщиною, зокрема містами Бучачем і Монастириськами. Про це повідомив 13 серпня власкор ЗІКу.

В культурологічних колах світу цього представника унікального високохудожнього мистецтва пізнього бароко нарекли іменем українського Мікеланджело.

В експозиції виставки представлені фотографії дерев’яних та кам’яних робіт майстра. Є також його спільні мистецькі роботи з архітектором Бернардом Меретином, з яким Іоан Георгій Пінзель працював у соборі Святого Юра у Львові та над мистецьким шедевром світової слави – Бучацькою ратушею, яку наразі реставрують львів’яни.

Родзинкою виставки є виявлене на плечі однієї із скульптур Пінзеля «Алегорія мужності» портретне зображення, можливо, самого автора. Якщо таке припущення підтвердиться, то це буде єдине портретне зображення загадкового Пінзеля, про якого майже жодних відомостей не збереглося.

За попередніми даними, роботи Пінзеля готові виставити у Луврі у Парижі, а також у художніх галереях Вашингтона.

У Тернополі побував директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький. Він узяв шість робіт Пінзеля з обласного краєзнавчого музею та дві роботи з обласного художнього музею для виставки у Львові. А у вересні її перевезуть до Києва, де відкриватиме виставку Президент Віктор Ющенко.

Довідка ЗІКу.

У листопаді цього року повна колекція робіт Пінзеля, а їх збереглося 62, буде експонуватися у Тернополі.

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»