Статті

2007 р. Рік Пінзеля подарував мистецтвознавцям кілька сенсаційних відкриттів. Зокрема…

2007 р. Рік Пінзеля подарував мистецтвознавцям кілька сенсаційних відкриттів. Зокрема ймовірний автопортрет майстра

Дата: 11.08.2007

Гіпотетичний скульптурний автопортрет Пінзеля та св. Онуфрій, витесаний із каменя різцем майстра у Онуфріївському монастирі села Рукомиша на Бучаччині – дві гіпотези, що їх намагається розкрутити у рік Пінзеля заввідділом Тернопільського художнього музею Віра Стецько.

«Ми привезли на виставку до Львова кілька ансамблевих груп робіт Іоанна Георга Пінзеля: фігури св. Вікентія та св. Франциска Борджіа, чотири невеличких алегорії, двоє дияконських дверей. За фотографіями [19]20-30 років ми знаємо, що крім цих дверей, у церкві Покрови, Пінзель зробив і царські врата, але вони не збереглися, як і антепедії із гербами Миколи Потоцького та сюжетами на мотиви турецької війни.

Ми досі шукаємо не тільки могилу Пінзеля , а й його скульптури Козака й Невільника – приклад зацікавленості українськими реаліями. І ми маємо чим підтвердити це українство, бо відомо, що на старості років Микола Потоцький, покровитель Пінзеля й Меретина, зробився василиянином, і передав для Успенського монастиря в Почаєві певні пожертви.

За старими фото нам вдалося ідентифікувати також голівки ангелів та Яна Непомука із придорожнього стовпа, спорудженого Пінзелем 1750 року», – сказала Віра Стецько, якій належить сенсаційна гіпотеза: вирізьблене обличчя невідомого на плечі алегорії Звитяги є ніщо інше, як автопортрет Пінзеля, про вигляд і походження якого досі нічого достеменно невідомо!

Джерело: «Західна iнформаційна корпорація»