Костел кларисок (№ 2)

Розмір зображення: 684:800 піксел

Костел кларисок 18 ст. (вул.Леніна, 2) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 52].

Костел кларисок 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Костел кларисок 1607 – 1739 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Розписи С.Строїнського 1760-х рр. збережені майже цілком. Лише в південній наві частину композицій виконав Т.Попель (1898 р.).Більшість композицій присвячені житіє св.Франциска Ассизького. Пензлю Т.Попеля належать історичні сюжети (зокрема, “В’їзд Яна Собеського до Львова після битви під Журавном в 1676 р.”).

Кляштор кларисок був закритий австрійським урядом. З 1782 р. тут знаходилась митниця, звідси і площа прозвана Митною.

З 1996 р. у костелі відкрито експозицію Музею барокової скульптури.

Костел Кларисок за радянських часів використовували як залу Львівської картинної галереї. Експоновані тут численні виставки завжди були подією в культурному житті міста, також там проводили концерти старовинної музики. З кінця 1990-х років тут влаштували музей сакральної барокової скульптури, або музей творчості львівського скульптора XVIII століття Яна Пінзеля.

Адресу Личаківська, № 2 мав за часів СРСР виставковий зал сучасного мистецтва, нині це Музей сакральної барокової культури, який міститься в колишньому костелі кларисок із входом з площі Митної. Цю ж адресу має один із найстаріших радянських навчальних закладів у Львові – Автомобільно-дорожній технікум.

Джерело: “”, 4 травня 2007 року, № 75 (145); 2 березня 2007 року, № 37 (1083)

Інформація щодо реконструкції музею Іоанна Пінзеля у Львові (29.11.2012)

26 та 27 листопада відбулися робочі зустрічі керівництва музею та міського управління капітального будівництва, і вже 28-29 листопада планується розпочати необхідні консерваційні роботи. На тих ділянках даху, де покрівлю було облаштовано за тимчасовою схемою, буде поновлено захисне покриття, що дозволить уникнути затікань впродовж зимового періоду 2012-2013 років…