Житловий будинок (№ 15)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Житловий будинок 19 ст. (вул.Леніна, 15) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 53].

Будинок (вул.Личаківська, 15) споруджено в 1836 р. для фабриканта А.Шумана. В 1863 і 1868 рр. прибудовано виробничі корпуси. В 1886 р. фасадний будинок перероблено за проектом І.Левинського. В 1924 р. надбудовано 5-й поверх (архіт. В.Дердацький), в 1934 р. архіт. Л.Карасинський перепланував його під багатоквартирний житловий будинок.

У дворі цього будинку зберігся палацик (1847 – 1849 рр.) у стилі класицизму.

Під № 15 за польських часів була редакція газети “Правда” й ательє дамських капелюхів Лукасевича, донедавна тут містився овочевий магазин, а нині – продуктова крамниця та магазин “Алкоцентр”.

Джерело: “”, 4 травня 2007 року, № 75 (145)

будинок має адресу Смольсього, 1а, але, здається помилково; на інших планах ( ) він позначений як Личаківська, 15.