Любінська вул,

Початок вул.Кульпарківської з Львівським аеропортом з’єднує вулиця Любінська, названа так 1944 року. У середині ХІХ століття мала назву Богданівка, від 1871-го – Дорога Любінська, бо прямувала до містечка Любіня Великого, частина вулиці від залізничного мосту до аеропорту в 1985-1990-х називалася проспектом Перемоги на честь 40-річчя перемоги СРСР у Другій світовій війні.

В одноповерховому барачному будинку 1950-х років під № 4 за часів СРСР була Дитячо-юнацька спортивна школа “Автомобіліст”.

В одноповерховому барачному будинку № 6 за часів СРСР працював дитячий садок.

Під № 92 – “Будинок меблів”, споруджений 1985 року. У часи незалежності тут також розмістили “Експерт-банк” і торговельну фірму “М”.

Під № 93 за радянських часів був кінотеатр “Жовтень”, споруджений у 1970-х, зараз цю будівлю переобладнують.

У п’ятиповерховому житловому будинку № 94 за часів СРСР був хлібний магазин і крамниця “Продукти”, нині – магазини будівельних матеріалів і “Торгмашсервіс”.

У дев’ятиповерховому житловому будинку кінця 1960-х під № 96 від радянських часів функціонує магазин подарунків і сувенірів, також тут зараз розташовані перукарня, аптека, солярій, магазин дитячого харчування, універсам “Екстра”, магазин пристроїв для опалення “Світ тепла”.

У п’ятиповерховому житловому будинку 1960-х під № 97 за СРСР був книжковий магазин.

У дев’ятиповерховому житловому будинку кінця 1960-х під № 98 за часів Радянського Союзу був магазин-салон “Прилади”, нині – продуктовий магазин “Реліквія”, крамниця взуття “Інтертоп” і мінібар.

У триповерховій споруді Будинку громадського харчування № 100, збудованій 1978-го, за радянської епохи містився популярний тоді ресторан “Молодіжний”, який у 1990-х перейменували на “Едельвейс”, тепер у цьому приміщенні розташовані магазин меблів, побутової техніки та будівельних матеріалів “Твій Дім” і відділення “Індекс-банку”.

У дев’ятиповерховому житловому будинку кінця 1960-х під № 102 за радянських часів містилися хлібний та овочевий магазини, крамниця культтоварів “Чебурашка”, комісійний магазин, магазин радіо-електротоварів, перукарня (жіночий зал), торгово-технічний центр ПТО “Електрон”, зараз залишився магазин іграшок “Чебурашка” та салон-перукарня “Львів’янка”, крім того, тепер тут також є магазин будівельних матеріалів, домашній магазин “ЕкоЛан”, магазин продуктів “Львів-2000” і гральні автомати.

У дев’ятиповерховому житловому будинку № 104 за часів СРСР були магазини одягу, взуття, спорттоварів, продуктів, зараз тут містяться аптека, ювелірний центр, магазин “Світ паркету”, фотоательє “Кодак-Експрес”, магазин сантехніки “Глянц”, крамниця продуктів, бар, магазин посуду “Дольче віта”, крамниця “Квіти” (колишній квітковий фірмовий магазин радгоспу “Львівська овочева фабрика”).

Під № 168 – Львівський аеропорт, збудований 1955 року.

Підземний перехід між рестораном “Молодіжний” і кінотеатром “Жовтень” збудували наприкінці 1970-х.

На перехресті Люблінської та Виговського під № 83 1998-го побудували муровану каплицю Вознесіння Господнього Української Православної Церкви Київського патріархату, тепер поряд тривають роботи зі спорудження двоярусного храму з панельним перекриттям площею 500 квадратних метрів.

Вулицю Любінську значно розширили наприкінці 1960-х – на початку 1970-х, за перехрестям із Виговського дорогою до аеропорту ліворуч залишилася стара частина вулиці від № 171 до № 191.

Забудова вулиці: класицизм, сецесія, конструктивізм 1930-1980-х років.

Джерело: “”, 1 лютого, 2008 року, № 13 (321)