2011 р. У Львові проведуть референдум щодо театру ім. Заньковецької

Голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк хоче, щоб референдум щодо реконструкції Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької та будівництва нового приміщення театру у Львові пройшов якнайшвидше. Відповідну пропозицію він озвучив сьогодні, 19 жовтня, на нараді з керівництвом театру. Зі слів Цимбалюка, на капремонт театру треба 600-650 млн грн.

«Театр має унікальну цінність. Його треба зберегти. Але я хотів би, щоб фахівці сказали ціну питання. Маємо врахувати все, в тому числі нові меблі для театру, обладнання. Давайте порадимось з громадою також щодо конкурсу на нове приміщення для театру, може, проведемо референдум. Чом би Львову в цьому не показати приклад?», – сказав Михайло Цимбалюк.

Щодо пропозиції народного артиста України, режисера й актора, художнього керівника театру імені Марії Заньковецької Федора Стригуна збудувати нове приміщення театру у Львові, зокрема, щоб на час реконструкції театру Заньковецької там могла працювати його трупа, Цимбалюк сказав: «За останні 100 років у Львові не збудували жодного нового театру. Справді, в нас немає новітнього сучасного театру, але є багато звернень від різних колективів, які працюють сьогодні у, м’яко кажучи, поганих приміщеннях. Чому б не використати шанс і не збудувати нове приміщення?». Він додав, що така практика є у Чернівцях.

Також до середини листопада Федір Стригун пообіцяв подати Цимбалюку бачення колективу і працівників театру щодо подальшої його реконструкції (для подальшої презентації Президентові). Також він висловив занепокоєння, що театр можна втратити, якщо ремонт театру розтягнеться до 20 років, а трупа не матиме де працювати. Він також нагадав, що всі президенти України обіцяли навести лад з театром ім. М. Заньковецької, але ситуація наразі не змінилась.

Водночас, Стригун натякнув, що місце під новий театр він бачить па площі Вічевій, де зараз розташований ринок «Вернісаж», на яку, з його слів, «всі облизуються».

Своєю чергою директор «Укрдизайнгруп» Ігор Кузьмак запевнив, що є можливість великий об’єм робіт у театрі проводити, не заважаючи акторам. Також він нагадав, що розроблений кілька років тому проект реконструкції не передбачає використання підвальних приміщень та горищ, попри те, що у театрі скаржаться: потреба в технічних, складських та інших приміщеннях забезпечена на сьогодні тільки на 50-55%. Також Кузьмак додав, що через борг за виконані роботи останні кілька місяців проектанти не працюють. На завершення проектних робіт, з його слів, потрібно ще близько 10 млн грн.

Найближчим часом Цимбалюк пообіцяв провести розмову з керівництвом держави щодо повернення боргу у 2,5 млн грн проектній організації «Укрдизайнгруп», яка проектує реконструкцію театру.

Генеральний директор Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької Андрій Мацяк розповів, що за останні роки в театрі на 80% ліквідовано гостроаварійні ділянки, припинено процеси руйнування будівлі.

«За останні півтори роки ми нічого на театр не отримали. За цей час ми написали понад 160 звернень… Середня зарплата заслуженого артиста театру – 8-8,5 тис. грн. Затримок з виплатою немає», – сказав Мацяк.

Він нагадав, що згідно з постановою КМУ від 2008 року, на реконструкцію театру треба 350 млн грн. Однак коштів на це театр досі не отримував.

Серед першочергових робіт, за словами Кузьмака, потрібно проводити роботи з інженерними мережами, системами опалення та вентиляції, а також винести електропідстанцію з театру.