2009 р. Врятувати театр

Ірина Цицак

Дата: 23.02.2009

Політична нестабільність, постійна плинність кадрів на найвищому урядовому рівні та сьогоднішня економічна криза неабияк перешкоджають тому, аби врешті-решт розпочати капітальний ремонт Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької. Про це “Пошті” зазначив генеральний директор цього театру Андрій Мацяк.

“Ми вже мали вибудувані стосунки з тепер вже екс-міністром фінансів України Віктором Пинзеником стосовно фінансування ремонтно-реставраційних робіт у театрі. Зокрема, я безпосередньо мав дві зустрічі з ним, де обговорював цю тематику. Тепер доведеться по-новому вибудовувати ці стосунки. А це, на жаль, знову втрачений час!” – констатує Андрій Мацяк.

Сьогодні ця перлина архітектури та гордість Львова вже не є гостро аварійною, але ззовні будова виглядає вкрай непривабливо через обдертий фасад. Генеральний директор не втомлюється повторювати: він проти того, щоби спершу облаштовувати “обличчя”. Мовляв, добрий господар спочатку облаштує посилення, фундаменти, дахи, тобто зробить конструктивні, основні речі. На жаль, темпи руйнування будівлі перевищують темпи ремонтно-реставраційних робіт. А на все потрібні просто колосальні гроші…

Цього тижня у Львівській ОДА під головуванням заступника губернатора Львівщини Сергія Таратути та за участю в. о. начальника управління капітального будівництва області відбулася робоча нарада з питань реконструкції драматичного театру ім. М. Заньковецької. Театр, нагадаємо, є пам’яткою архітектури національного значення. Сторони зустрілися, питання начебто обговорили, але якихось суттєвих зрушень, чого й варто було очікувати, немає.

За словами директора театру, восени минулого року з ініціативи кількох міністерств (Мінкультури та туризму, Мінфінансів, Мінекономіки, Мінрегіонбуду) урядовці затвердили розпорядження Кабінету Міністрів України стосовно плану заходів з ремонтно-реставраційних робіт у львівському драматичному театрі. Директор акцентує, що урядовці – вихідці з Львівщини активно долучилися до цього процесу.

Отож, згідно з названим документом, на комплексний капітальний ремонт будівлі театру й відселення людей, які там мешкають, потрібна кругленька сума – 370 мільйонів гривень. Причому значна частина коштів потрібна саме на відселення. Сумнозвісне та вкрай багаторічне питання відселення мешканців є дійсно неабиякою проблемою, адже для відселення потрібно придбати кілька десятків помешкань. “Задля проведення ремонтно-реставраційних робіт з театру першочергово потрібно відселити мешканців”, – говорить А. Мацяк.

До речі, заньківчани сподіваються на отримання цільової субвенції на відселення мешканців від Міністерства будівництва й регіонального розвитку. Якщо ж кошти таки виділять, то це нарешті неабияк зрушить з місця питання капітального ремонту будівлі театру.

Загалом за наявності усіх необхідних коштів на ремонт та реставрацію будівлі поетапно потрібно сім років. Хоча, зважаючи на сьогоднішнє зростання курсу долара, вже й названа сума у 370 мільйонів є замалою, констатує керівництво театру. До речі, на цей рік Міністерство культури та туризму України, в підпорядкуванні якого й перебуває театр, не виділило жодної копійки на ремонтні роботи у ньому.

Андрій Мацяк зазначив “Пошті”, що сьогодні керівництво театру вибирає фірми, які займуться проектно-кошторисною документацію для проведення ремонтно-реставраційних робіт. Лише на цю документацію потрібно аж 8,5 мільйона гривень.

Співрозмовник акцентує, що у справі реконструкції театру не обійтися без іноземних фахівців, зокрема, з Польщі, Німеччини, Австрії та Франції. “Адже їх спеціалісти обізнані з передовими новітніми технологіями, які можуть нам конче знадобитися”, – говорить директор. Пан Мацяк також додає, що не варто сподіватися лише на бюджетне фінансування робіт, тому надіється й на допомогу бізнесу. “Сподіваємося на фінансування з різних джерел”, – каже директор.

Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради, зазначила “Пошті”, що за гроші ані міста, ані Львівської області, ані субвенцій з Державного бюджету не вдасться довести будівлю театру до ладу. “Тому конче потрібна окрема довготермінова спеціальна державна програма для ремонту та реставрації будівлі впродовж наступних кількох років.

Як-от, скажімо, ще в середині 1990-х років розробили й успішно втілили схожу концепцію стосовно реставрації Одеського оперного театру. Такої програми щодо театру ім. М. Заньковецької досі немає”, – акцентує Лілія Онищенко. Співрозмовниця говорить, що сьогодні загалом будівля театру вже не є у критичному стані. “Критичний стан минув, адже підсилили основи фундаменту”, – додає вона.

Втім, є нагальна проблема з відселенням городян, які живуть там. “Ба більше, мешканці не хочуть відселятися звідти. І це проблема. Зокрема, мотивують свою відмову відселення тим, що мешкають там усе життя. Адже відселяти родини можна виключно за згодою обох сторін”, – говорить пані Онищенко. На запитання “Пошти”, чи у цьогорічному міському бюджеті передбачені хоча б якісь кошти на ремонтні роботи у згаданому театрі, посадовець міськради була лаконічна: “Ні, немає”.

Звісно, благо, що руйнівні процеси будівлі зупинено, але вкрай негоже, щоби у самому серці столиці Галичини така перлина пам’ятки архітектури, як театр ім. М. Заньковецької, була в такому обшарпаному та жахливому стані!

Нарешті час депутатам усіх рівнів, з уст яких часто можна почути фрази про патріотизм, – Львівської міської та обласної рад, а також і народним обранцям від Львівщини у Верховній Раді – звернути прискіпливу та цілеспрямовану увагу на цю, без перебільшення, нагальну проблему гордості міста Лева! Наразі сьогодні головним генератором усіх ідей та кроків з реконструкції є насамперед керівництво театру.

До теми. До речі, цього тижня під час зустрічі у столиці зі львівськими парламентаріями очільник регіону Микола Кміть серед 42 проблемних питань територіально-господарського комплексу Львівщини назвав і відсутність фінансування заходів з реконструкції та реставрації Національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької.

Отож, пропозиція від ОДА наступна: при перегляді Державного бюджету України на 2009 рік передбачити кошти на фінансування робіт з реконструкції та реставрації театру ім. Марії Заньковецької в обсязі 71 млн грн, з яких 18 млн грн передбачити у формі цільової субвенції м. Львову для проведення термінового відселення мешканців з будівлі театру. Про це “Пошту” поінформувала прес-служба ОДА.

Джерело: “Суботня пошта”