Лесі Українки вул.

Лесі Українки вул.

Перейменування:

до 1939 р. вживалась назва вул.Скарбківська;

з 1939 р. вживається назва вул.Лесі Українки.

Північною лінією колишнього середньовічного оборонного муру проходить вулиця Лесі Українки, названа так у 1940-х роках на честь славетної української поетеси (1871-1913), яка на початку XX століття прогулювалася цією вулицею.

З кінця XVIII століття різні частини вулиці називалися Вірменська нижча, Краківська бічна, Театральна. 1871 року вулиця одержала назву Скарбківська на честь польського графа Скарбка, коштом якого в сорокових роках ХІХ століття було збудовано театр, який називали Скарбківським (тепер імені Марії Заньковецької), на той час один із найбільших театрів Європи. За часів нацистської окупації вулицю назвали Альтштадтштрассе (вулиця старого міста), з 1944 року – Лесі Українки. Забудова вулиці: ренесанс, бароко, класицизм, сецесія.

Джерело: “”, 2 березня 2007 року, № 37 (1083)