2011 р. Львів можуть виключити зі Списку світової спадщини ЮНЕСКО через новобудову в центрі…

Ольга Лех

2011 р. Львів можуть виключити зі Списку світової спадщини ЮНЕСКО через новобудову в центрі міста

На вул. Кривоноса, 1, Львівський держуніверситет внутрішніх справ має намір збудувати багатоквартирний п’ятиповерховий дім. Однак захисники пам’яток б’ють на сполох: якщо це станеться, місто матиме проблеми з ЮНЕСКО, адже місце, де хочуть звести новобудову, – в охоронній історичній зоні.

Історико-містобудівне обґрунтування будівництва багатоквартирного п’ятиповерхового будинку Львівський держуніверситет внутрішніх справ погодив у Львівській ОДА та Міністерстві культури. Однак обґрунтування не затвердила міська рада, бо ця територія входить в ансамбль історичного центру Львова.

“Як виявилося, те, що не погоджує місто, залюбки погоджує область. Міське управління охорони історичного середовища відмовилося підписати цей проект, проте управління охорони культурної спадщини області погодило його. Також ці документи є погоджені Міністерством культури України. Якщо цей будинок зведуть, то Львів точно виключать зі спадщини ЮНЕСКО, – зазначає Василь Косів, заступник міського голови Львова. – Нині на нас тиснуть: ви нам у місті проект не погодили, а от Київ погодив, тепер і ви мусите…”

Чиновники із міського управління охорони історичного середовища звертають увагу на те, що ділянка на вул. Кривоноса, 1, розташована в межах території колишнього монастиря сестер милосердя при костелі Св. Казимира в межах пам’ятки садово-паркового мистецтва “Високий замок”, які внесені до списку ЮНЕСКО.

Крім того, на частині території, де планують будівництво дому, є стадіон того ж університету МВС. “Ця ділянка може використовуватися лише з рекреаційною метою без спорудження на ній капітальних будівель”, – зазначає Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Натомість, не бачить проблеми Василь Івановський, начальник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА. За словами чиновника, його управління погодило тільки історико-містобудівне обґрунтування, а про будівництво мова ще не йде.

“Ми цей проект не погодили, проекту немає, а є історико-містобудівне обґрунтування. А це науково-дослідна робота для будівництва певного об’єкта. Іншими словами, це “теорія” будівельного проекту. Згідно із законодавством, управління не є уповноваженим погоджувати проекти, це повноваження державних органів охорони культурної спадщини. До нас звернулися з університету за історико-містобудівним обґрунтуванням на будівництво. Через те, що це територія, яка охороняється ЮНЕСКО, ми повідомили, що необхідно про будівництво проінформувати штаб-квартиру ЮНЕСКО, – каже Василь Івановський.

– Ми знали, що історико-містобудівне обґрунтування розглядатимуть у Києві та в ЮНЕСКО. Для цього обґрунтування пророблена велика праця інститутом “Укрзахідпроектреставрація”, тому ми його і погодили. Після того до нас не зверталися та не подавали проекту. А дозвіл на будівництво дає лише один орган – “Архбудконтроль”.

Звільнити Василя Івановського з обласного управління пам’яток вимагає Віра Лясковська, член комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою ЛМР. Депутат переконує, що будь-яке будівництво там не може бути законним.

“У тій документації, яку я встигла переглянути, зазначено, що університет просить міську раду посприяти в наданні земельної ділянки. З цього виходить, що ділянку хочуть отримати безкоштовно, а на ній має будуватися комерційний житловий будинок!” – вважає Віра Лясковська.

Настоятель храму Св. Казимира, на території якого може постати новобудова, через те, що не ознайомлений із проектом будівництва, ситуацію відмовився коментувати.