2008 р. Знищення історико-архітектурних пам’яток у Львові набуло системного характеру, –…

2008 р. Знищення історико-архітектурних пам’яток у Львові набуло системного характеру, – експерти

Дата: 02.12.2008

Члени секції збереження історико-архітектурної спадщини Громадського форуму Львова вважають, що апартаментний комплекс, закамуфльований у назві під «спортивно-оздоровчий», порушить вигляд ландшафту заповідної території у Львові, – про це сьогодні, 2 грудня, повідомив кореспондент ЗІКу.

До двох готельних скандалів у Львові, схоже, додається іще один із тим же сюжетом: в охоронній зоні ЮНЕСКО на території Львівського державного історико-архітектерного заповідника архітектори проектують споруди, реалізація яких відбуватиметься усупереч пам’яткоохоронному законодавству.

Після вул. Федорова, де архітектор поняття не мав про те, що будинок № 28 має статус пам’ятки архітектури, та вул. Вірменської-Краківської, де міськрада, влаштувавши «конкурс» вибрала проект, що агресивно втручається в історичне середовище, настала черга вул. Замкової.

На вул. Замковій розташована територія, що належить Львівському університету внутрішніх справ. Там мають спорудити «спортивно-оздоровчий комплекс з апартамент-готелем», – так офіційно називається те, що ілюструє ескізний проект, підготовлений колективом, до якого входять ГАП – Гнесь І.Л., архітектори Гнесь Ю. І. та Стефаник Н. Ю. Цікаво, що начальниця управління охоронним історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко стверджує: «По вул. Кривоноса, 1 (Замкова) до нас жодних звернень не було». Отже знову проектувальники знехтували вимогами, які висуває пам’яткоохоронне законодавство.

Оскільки це територія заповідника, землі історико-культурного призначення, то влада, навіть коли вона в міліцейських погонах, чи обіймає крісло президентського посадника не може самочинно будувати там, що їй заманеться.

«Це територія унікального монастиря, великий комплекс, пам’ятка національного значення на території, що охороняється ЮНЕСКО. Комплекс знаходиться у користуванні Школи міліції. Вже є проект будівництва на цьому місці спортивно-оздоровчого комплексу з апартамент-готелем. Це будівництво активно лобіюють на рівні обласної влади.

Схожа ситуація на вул. Лисенка на території дитячого майданчика (напроти входу в ОХМАДИТ, через дорогу): ТзОВ «Горгани» власник спочатку Степан Павлюк, тепер Василь Павлюк спочатку взяли землю на будівництво центру дитячого дозвілля, а тепер виготовили містобудівне обґрунтування на зміну цільового призначення з дозвілля на житло.

На жаль, знищення пам’яток набрало системного характеру, має загрозливі масштаби та, що найгірше, нікого вже не дивує, сприймається за норму – це дуже небезпечна тенденція. Форум не встигає реагувати на всі тривожні сигнали», – сказав координатор ГФЛ Олег Мацех, занепокоєний тим, що не отримуючи у Львові відмову у дозволах, забудовники подаються «пробивати» свої інтереси через столичних «рішальників».

Довідка ЗІКу. Однонавний мурований костел св. Казимира для ченців чину реформатів зведено у 1656-1664 роках. Після розпуску ордену в 1783 р. костел і монастир передали сестрам милосердя для утримання в ньому притулку для сиріт. Тут також у XVIII ст. засновано шпиталь св. Вінсента, для якого 1880 року збудували новий будинок. У радянські часи тут була в’язниця, а потім – школа міліції.

Зараз на території колишнього монастиря – навчальні корпуси Львівського державного університету внутрішніх справ. 20 січня архієрейською літургією, очолюваною преосвященним владикою УГКЦ архієпископом Львівським Ігорем Возняком освятили церкву блаженного Климентія Шептицького, яку відкрили у приміщенні колишнього костелу св. Казимира на вул. Кривоноса, 1 у Львові.

У церкві розмістили музей сакрального мистецтва, де виставили невелику кількість експонатів із великої збірки «Студіон», яка налічує понад 4 тисяч одиниць зберігання. Опікується збіркою «Студіону», а також збиранням та реставрацією церковних старожитностей голова сакральної комісії Львівської архієпархії УГКЦ ієромонах Севастіян Дмитрух.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»