2008 р. Учора у Львові відкрили церкву-музей сакрального мистецтва

Дата: 21.01.2008

Архієрейською літургією, очолюваною преосвященним владикою УГКЦ архієпископом Львівським Ігорем Возняком учора о 10 годині розпочалося освячення нової церкви блаженного Климентія Шептицького, яку відкрили у приміщенні колишнього костелу св. Казимира на вул. Кривоноса, 1 у Львові, – про це сьогодні, 21 січня повідомив кореспондент ЗІКу.

Узяти участь у архієрейській літургії на освячення нового храму зійшлися переважно представники львівської інтелігенції. Однак невеличке приміщення не змогло умістити усіх, а назовні озвучення архієрейської літургії не зробили. Тому мало хто з охочих зміг почути слово Преосвященного владики на відкритті музею. Адже саме музеєм сакрального мистецтва Львівської архієпархії УГКЦ має стати новоосвячена церква блаженного Климентія Шептицького (1869-1950).

У церкві-музеї знайшла місце дещиця експонатів із великої збірки „Студіон”, яка налічує понад 4 тисяч одиниць зберігання. Опікується збіркою „Студіону”, а також збиранням та реставрацією церковних старожитностей голова сакральної комісії Львівської архієпархії УГКЦ ієромонах Севастіян Дмитрух, яких також після слова преосвященного владики на відкритті музею мав промову, де зазначив, що твори церковного мистецтва, виставлені у музеї, оберігали український народ ще під час навал татарських орд.

Серед виставленого – іконостас, окремі ікони, дерев’яна різьба, картини на релігійну тематику, стародруки Євангелій, ковані хрести, частково їх свого часу „Студіон” демонстрував на пам’ятній виставці в національному музеї у Львові. На урочистості відкриття музею одну давню ікону Богоматері було подаровано владиці Ігореві Возняку в подяку за сприяння в організації музею, якого так довго очікувала колекція „Студіону”.

У слові ректора Львівського державного університету внутрішніх справ генерала Володимира Ортинського, якого ведучий урочистості заньківчанський актор Григорій Шумейко величав лицарем-захисником, прозвучала впевненість, що музей перебуватиме не тільки під надійною опікою майбутніх захисників правопорядку, а й слугуватиме їм для духовного збагачення та естетичного розвитку.

Для облаштування церкви-музею на своїй території Львівський державний університет внутрішніх справ відкрив у мурі додатковий вхід, розібрав прибудову, що була доліплена до костельного порталу, герметично припасував ковані двері, розчистив і побілив приміщення храму, в яке підвели парове опалення та електрику (хоч назвати ці роботи реставрацією у суто методологічному сенсі, звісно, не можна). На черзі – замощення двору та опорядження території.

У коментарях ЗІКу директор Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького Ігор Кожан радо привітав відкриття церкви-музею сакрального мистецтва: “Окрасою храму став іконостас із старої дерев’яної церкви, яку розібрали, й о. Севастіян Дмитрух його купив, чи йому передали відповідно. Я до того ставлюся дуже схвально, бо о. Севатіян вже багато років відроджує традиції ордену студитів і „Студіону”, який існував у 1920-30 роках у Львові.

Думаю, що йому все вдасться, бо він є дуже цілеспрямованим чоловіком. Експонатуру, яка була в музеї „Студіону” у Львові, а потім в Унівській лаврі, він відроджує. Добре, що він має почуття збирача і зберігача і підходить до цієї справи на дуже високому професійному рівні. При цьому музеї „Студіону” буде і реставраційна майстерня, тут будуть працювати реставратори, які вже є, й нові.

Зроблено на сьогоднішній день чимало. Основне питання впиралося в приміщення, тепер отець Севастіян його отримав – це приміщення церкви, у якій відбулася літургія, й далі будуть відправи Служби Божої, але насамперед тут можна буде ознайомлюватися із врятованими від знищення творами сакрального мистецтва”.

Довідка ЗІКу

Однонавний мурований костел св. Казимимра для ченців чину реформатів зведено у 1656-1664 роках. Після розпуску ордену в 1783 р. костел і монастир передали сестрам милосердя для утримання в ньому притулку для сиріт. Тут також у XVIII ст. засновано шпиталь св. Вінсента, для якого 1880 року збудували новий будинок.

У радянські часи тут була в’язниця, а потім – школа міліції. Зараз на території колишнього монастиря – навчальні корпуси Львівського державного університету внутрішніх справ.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»