2011 р. “Ренесанс” реставруватиме будинок на вулиці Краківській, 14 у Львові

У Львові фірма “Ренесанс” виграла тендер на реставрацію будинку на вулиці Краківській, 14. Після реставрації до будинку кріпитиметься вівтар “Голгофа”.

Цього року у співпраці з урядом Польщі проходили реставраційні роботи у Вірменській церкві. Зокрема, було відреставровано та законсервовано стінопис західної частини церкви. Проходили роботи з відновлення кам’яних епітафій на фасаді церкви. Виконано частину робіт з реставрації дерев’яного вівтаря «Голгофа». Ці роботи виконувались за кошти польського уряду. Зі свого боку місто зобов’язалось відреставрувати будинок на вулиці Краківській,14, на який кріпитиметься вівтар, повідомили у прес-службі Львівської міськради.

«Будинок слід було вивести з аварійного стану, щоб можна було безпечно пристосувати до нього вівтар «Голгофа (із тильної сторони будинку – ред.)», – повідомила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

«Під час виконання робіт виявилось, що всіх попередніх досліджень, які ми зробили, коли опрацьовували проектну документацію, недостатньо. Є проблеми з фундаментом. Зараз тривають роботи з перекриття даху, пізніше, ще цього року, ми почнемо роботи з підсилення фундаменту. Був поганий відвід води, замокали стіни, ми знаємо, чому просідав фундамент, і знаємо, як зробити, щоб він не просідав. Навесні наступного року завершимо роботи з реставрації фасаду будинку, до якого прилягає Голгофа, фундамент ми зробимо ще цього року, адже ці роботи не вимагають певних температурних режимів», – повідомила Лілія Онищенко.

Цього року на реставраційні будинку № 14 на вулиці Краківській роботи виділено 1 млн гривень.

Наступного року продовжуватимуться роботи з реставрації вівтаря «Голгофа» та реставрації фасаду будинку. Крім того, Міністерство культури Польщі має плани наступного року взятись за реставрацію розп’яття, яке вінчало вхід у Вірменську церкву.