2009 р. Виконком Львівської міськради дозволив проектувати готель на Краківській-Вірменській

Дата: 25.05.2009

Виконком Львівської міської ради під час засідання 22 травня прийняв рішення щодо надання дозволу на проектування ТзОВ ВП “Будінвест” 1-ї черги готельного комплексу в умовах регенерації історичного кварталу на розі вул. Краківської-вул. Вірменської. Навколо цього питання розгорілась тривала дискусія, оскільки попередньо громадськість Львова зверталась із листом до мера, у якому висловлювала обурення щодо будівництва готелю за запропонованим проектом.

Головний архітектор Львова Юрій Криворучко, який є прихильником “архітектури нового стилю”, наполягав на своїй позиції, що у Львові непотрібно будувати імітації на зразок такої, яку було збудовано на площі Міцкевича (“Укрексімбанк”): “Імітації – це найнижчий рівень в архітектурі. Я особисто нормально сприймаю споруду “УкрСиббанку”. Якщо відновити стару будівлю на розі Краківська-Вірменська, то інвестору цей проект не буде вигідний, тим більше, що ззовні на ньому можна буде зімітувати будь-що”.

Певну підтримку щодо цього рішення під час засідання виконкому висловив і заступник міського голови Львова, член виконкому Василь Косів, який наголосив, що Львів отримав статус від ЮНЕСКО саме завдяки тому, що в історичній частині Львова зосереджено різноманітність стилів: “Проектування цього готелю має відбуватися у три етапи, під час яких можуть бути внесені зміни”.

Водночас В. Косів додав, що застережень до цього проекту не може бути Член виконкому Володимир Костик взагалі запропонував видати дозвіл на проектування і будівництво готелю, бо “інвестор може втекти”.

Підсумував дискусію перший заступник міського голови Львова Олег Синютка: “Яке воно буде збудоване, таке воно і буде нашим. Якими ми були у дев’яності роки, таким і маємо будинок “УкрСиббанку”, якими ми є зараз, такою і буде будівля готелю. Проекту потрібно дати старт, але ми маємо мати можливість вносити зміни, тому рішення щодо будівництва є ще передчасним”.