2009 р. Бункерна війна

Мирослава Іваник

Дата: 30.03.2009

Попри спротив значної частини архітектурного середовища Львова, містобудівна рада при управлінні архітектури Львівської міськради таки погодила подальше проектування готелю на розі вулиць Краківської і Вірменської на основі проекту австрійського архітектора Губерта Герберта. Нагадаємо, торік проект архітекторів Германа і Валентино з партнером ZT-GESHB переміг у міжнародному конкурсі, участь у якому взяли сім компаній та архітекторів з Європи і з України.

Особливістю чотириповерхового готелю з мансардою є криві лінії фасаду, що відповідають історичній парцеляції кварталу, та відсутність будь-якого декору, навіть мінімального оздоблення вікон. У народі ж сіра ламана будівля, зображена у проекті, вже встигла отримати назву “бункер”.

Чи не вперше розгляд одного питання тривав майже п’ять годин. Емоцій та аргументів не бракувало і прихильникам проекту, і тим, хто вважає будівництво неприпустимим. Проект “вірменського бункера” залишається найдискусійнішим за останні кілька років у Львові.

– З 11 присутніх членів містобудівної ради семеро проголосували за і четверо проти продовження проектування готелю на розі вулиць Краківської і Вірменської, – розповів “Пошті” головний архітектор міста Юрій Криворучко.

– Таким чином рада ухвалила позитивне рішення. Зараз проект у процесі адаптації. В основних частинах він має завершений вигляд. Мені імпонує кілька новацій, які саме цей проект вносить в архітектуру міста. Наприклад, автор проекту запропонував гострий кут (схожий на дзьоб), який досі не використовувався у львівській архітектурі, і парцеляцію відповідно до колишньої та сучасної забудови.

Разом з містобудівною радою проект розглядала також історико-консультативна рада при управлінні охорони історичного середовища ЛМР, яка ще не винесла свого вердикту. Одночасно з архітекторами реставратори ухвалювати рішення відмовилися і пообіцяли провести ще одне окреме засідання. Попри це, за словами Юрія Криворучка, адаптація та проектування тривають.

– Конкурсний проект – це проект ідеї. Зараз напрацьовуються варіанти його втілення. Ми цільово виставляємо на обговорення не лише кінцевий варіант. Ми обговорюємо проект поетапно, показуємо “кухню”, ми хочемо почути думку львів’ян, – сказав “Пошті” Юрій Криворучко.

Щоправда, рішення обох рад, як і думка львів’ян, є лише дорадчим голосом. Остаточне рішення залежатиме, зокрема, від Державної служби з питань національної культурної спадщини. Нагадаємо, наприкінці січня її представники стверджували, що нічого про львівський готель, який мають намір будувати на території, внесеній до Списку світової спадщини ЮНЕСКО, ще не знають.

Водночас не останнє слово належить і ЮНЕСКО, у штаб-квартиру якої Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР, має надіслати проект майбутнього готелю.

Джерело: “Суботня пошта”