2008 р. Заборонити будівництво у Львові готелю на розі вулиць Краківська-Вірменська!

Дата: 29.11.2008

Центр правових і політичних досліджень «СІМ» звернувся із листами до міністра регіонального розвитку і будівництва Василя Куйбіди та міністра культури і туризму Василя Вовкуна щодо недопущення спорудження готелю за обраним проектом на вул. Краківській-Вірменській у Львові, – про це з посиланням на координатора програми моніторингу Державної пам’яткоохоронної політики у Львівській області Ніну Хому, сьогодні, 28 листопада, повідомив кореспондент ЗІКу.

Листи аналогічного змісту ЦППД «СІМ» надіслав також до відома голові Державної служби з питань національної спадщини М. Кучеруку та начальнику управління реконструкції, забудови, реставрації та збереження історичної спадщини В. Литвинчуку.

Зокрема, у клопотанні ЦППД «СІМ» ідеться про те, що визнаний переможцем Міжнародного замовного архітектурного конкурсу проект влада міста збирається реалізувати в історичному середовищі Львова, що має подвійний державний охоронний статус як територія Державного історико-архітектурного заповідника та територія світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

На думку членів та експертів Центру правових та політичних досліджень «СІМ», запроектований будинок є запереченням задекларованій прес-релізом ЛМР регенерації історичного кварталу і дисонуватиме з існуючою забудовою – пам’ятками архітектури, що входять до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО.

«Будівництво готельного комплексу за проектом-переможцем, на нашу думку, є порушенням українського пам’яткоохоронного законодавства і міжнародних пам’яткоохоронних документів, ратифікованих Верховною Радою України, а саме: п.3 ст. 32 Закону України «Про охорону культурної спадщини» від 8 червня 2000 року N 1805-III; ст. 6 Міжнародної (Венеціанської) хартії про зберігання та реставрацію монументальних пам’яток і визначних місць (1964 р.); п. 152 Конвенції про охорону Всесвітньої культурної і природної спадщини (1972 р.); п.5 Рекомендацій щодо охорони історичних або традиційних ансамблів та їхньої ролі у сучасному житті Генеральної Конференції ООН (Найробі, 1976 р.); п.2 Міжнародної (Стокгольмської) хартії з охорони традиційної архітектурної спадщини (1998 р.); п. 17 Віденського меморандуму «Всесвітня спадщина та сучасна архітектура – управління історичним міським ландшафтом» (2005 р.)», – на такі документи покликається ЦППД «СІМ», вимагаючи заборонити будівництво готелю на розі вул. Краківська – Вірменська у Львові.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»