Вітраж сходової клітки

Вул. К.Левицького, 5

1938 р., реконстр.

Псевдовітраж, репрезентативний

Фактурне скло, керамічні фарби. 135: 220 см

Вітражне полотно розділене горизонтальною і двома вертикальними тягами на шість сегментів (три верхніх, малих, однакових, і три нижніх, великих, однакових) прямокутної форми, видовжених по вертикалі. Кожен сегмент декорований уздовж верхнього і нижнього краю трьома маленькими тафлями скла, викладеними в ряд і окантованими дерев’яними обрамленнями. Утворюються чотири горизонтальні фризи, рисунок яких втрачений. Основою композиційного рисунка вітража є рослинні мотиви. Зображені квіти, стебла і листя дуже стилізовані. Верхній ряд сегментів об’єднаний єдиною композиційною схемою: на центральному – вінок з п’яти білопелюсткових квіток, від якого вниз і вгору відходять по чотири листки конюшини на вигнутих стеблах; справо і вліво від вінка тягнуться теж по чотири рівних зеленобурих стебла, які переходять на бокові сегменти і завершуються листками конюшини. З-під вінка бере початок і біло-кремова смуга, що переходить на бокові вітражі й описує дугу на зразок банта, нижній край якого декорований стеблами та листками конюшини. Композиційну схему нижнього ряду вікон реконструювати важко, оскільки зберігся лише один боковий сегмент, на якому у верхній частині зображений букет з п’яти білопелюсткових квіток, від якого донизу тягнуться п’ять рівних стебел, проходячи під вінком з п’яти жовтопелюсткових квіток, і завершуючись листками конюшини. Кожен елемент рисунка обведений контуром. Тло безбарвне.

Примітка. Вітражі частково втрачені. Фрагменти вітражів збереглися на другому і третьому поверсі сходової клітки кам’яниці.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр.5299.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 220.