2004 р. Вітражі Львова

Зведення споруд, про які мова йтиме нижче, пов’язане з появою у Львові на початку XIII ст. ордену францисканців [Encyklopedja Kościelna podług teologicznej encyklopedji Wetzera i Weltego z licznymi jej dopelnieniami / Wydana przez M.Nowodworskiego. – Warszawa, 1874. – T. V. – S. 570], які у 1236 р. уже мали у місті свою садибу. Костел і монастир оо.францисканців був закладений у 1708 р. Софією Сенявською для капуцинів. Після знесення цього ордену в 1785 р. храм передали францисканцям [Крип’якевич І. Історичні проходи по Львові… – С. 90]. Сучасний вигляд споруда отримала внаслідок реставрації після пожежі 1833 року. Зображення головного фасаду костелу і монастиря після відбудови представлено на гравюрі Й.Свободи, виконаній літографічною майстернею К.Піллера близько 1865 року [Каталог гравюр XVII – XX ст. З фондів Львівської наукової бібліотеки ім.В.Стефаника АН УРСР. – К.: Наук, думка, 1989. – С. 19].

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 81 – 82.