Кляштор францисканців (№ 1)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Комплекс монастиря францисканів 1707 – 1902 рр. (вул.Короленка, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Кляштор споруджено в 1708 р. коштом Софії Сенявськомї для ченців-капуцинів. Від 1785 р. він належав францисканцям. В 1833 р. костел згорів, відбудований в 1835 р., відколи набув сучасних форм.

В 1926 р. архіт. М.Лужецький надбудував третій поверх корпусу келій.

Реконструйовано для храму адвентистів у 1998 р. (архіт. М.Рибенчук).

Коли кляштор францисканців ліквідували після Другої світової війни, тут (№ 1) містилася Дитяча трудова колонія № 2, потім школа-інтернат № 6 для дітей із вадами мови, яка існує й дотепер. Чудовий сад францішканського монастиря за радянських часів покраяли на декілька частин, відгородили муром і влаштували з боку вулиці Лисенка дитячий і спортивний майданчики. За будівлею школи-інтернату залишилася алея з величними старими буками. З другої половини 1990-х приміщення костелу францішканів віддали під молитовний будинок церкви адвентистів сьомого дня.

Джерело: “”, 6 квітня 2007 року, № 61 (1112)