Банк (№ 4)

Банк (№ 4)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок (вул.Коперніка, 4) споруджено в 1912 – 1914 рр. (архіт. А.Захаревич) у стилі класицизму для земської кредитної спілки. До 1939 р. тут знаходилось Кредитне товариство землевласників. Боки фронтону прикрашені скульптурами крилатого Меркурія (З.Курчинський). Зал засідань оздоблений живописним фризом З.Розвадовського “Плоди землі” (1913 – 1930 рр.).

Нині (1999 р.) – обласне відділення Національного банку України.

У будівлі № 4 за польських часів розміщувалися Спілка й банк землевласників, а також Земельне кредитне товариство. Таку ж адресу мала фабрика вимірювальних приладів і фотографічного приладдя Буяка, фабрика переробки овочів і фруктів “Консерва” та цукерня Ґожевського. За часів СРСР тут містилося управління Держбанку, а в 1950-х роках також і Клуб обласної контори Держбанку. Нині тут Національний Банк України.

Джерело: “”, 25 липня 2008 року, № 106 (415)