2004 р. Вітражі Львова

Хори

Марія тріумфальна

1893 р., Т.Аксентович

Вікно на хорах Катедрального костелу

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, протрави, шварцлота

У центрі вітражного полотна зображена постать Марії Тріумфальної. Біла хустка покриває голову, спадає на плечі Марії, постать якої огорнена темно-синьою сукнею. Вогнисто-золотий еліпс, за межі якого вириваються жовтогарячі промені, оточує фігуру, слугуючи їй тлом, підкреслюючи монументальність і величність постаті Богородиці. Оголеними стопами вона торкається краю величезного півмісяця. Маргіналі вітража заповнені постатями колінопреклонених ангелів. Підніжжя образу утворюють герби Польщі та Литви в готичних орнаментах на пурпуровому тлі. Верхня частина полотна теж декорована вишуканими готичними колонами й орнаментами. Завершують вітраж вплетені в кам’яні обрамлення голівки ангелів з пурпуровими крильцями на темно-синьому тлі. Примітка. Вітраж виконала фабрика Мейєра в Мюнхені на пожертви Галицької ощадної каси. Як на візантійських мозаїках, голова Марії становить десяту частину від цілої фігури, що підкреслює величність і репрезентативність зображуваної постаті.

Література. Грималюк Р. Вітражні вікна львівських храмів // Народознавчі зошити. – 1999. – № 5 – С.682.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 177.

Вкладені елементи

Марія Тріумфальна. Вітраж хорів Катедрального костелу за картонами Т.Аксентовича. 	Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX…
Загальний вигляд (+)