Консекрація Григорія зі Сянока

1896 р., Т.Попель

Презбітерій Катедрального костелу (останнє вікно ліворуч)

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, протрави, шварцлота

Понизу напис: Sumptibus Sophiae Dzieduszycka

На вітражі біля самої вершини зображено хор ангелів, що возносяться до небес. Збігнєв Олесьніцький кладе руку на голову Григорія зі Сянока у присутності двох єпископів, що відбувалося, згідно з написом, у 1451 році. Нижню частину вітража займають герби з єпископськими емблемами. Два ангели зі складеними в молитві руками завершують вітраж. У кольоровій гамі переважають коричнево-охристі барви, які відтінюють благородний пурпур і фіолет єпископських шат.

Примітка. Вітраж виконала фабрика Мейєра в Мюнхені.

Збігнєв Олесьніцький – кардинал, єпископ краківський у 1423-1455 роках. Історики вважали його людиною, яка керувалася переважно погордою й амбіціями. Монарх Казимир цінував Олесьніцького за його великі заслуги. Григорій зі Сянока – архиепископ львівський у 1451-1477 роках. Історики його представляють як філософа, геніального мужа. У 1450 р. після смерті львівського архиепископа Яна Одровонжа Казимир у посланні до своєї матері просить, щоб кардиналом Львова призначили Григорія. Цьому противився Олесьніцький. Однак Григорій все ж був затверджений Папою і 27 червня 1451 р. отримав єпископське посвячення з рук Збігнєва Олесьніцького. Цей момент і зафіксований на вітражному полотні.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 176.