Оборона Львова

Оборона Львова

1895 р., С.Качор-Батовський

Презбітерій Катедрального костелу (п’яте вікно праворуч)

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, протрави, шварцлота

На вітражі зображена облога Львова 1648 р. У верхніх сегментах скляного полотна представлено благословенного Яна з Дуклі та двох ангелів, які вогненними мечами відганяють Тугая Бея від Львова. У нижніх сегментах змальований інтер’єр Бернардинського костелу, де перед шляхтою, що зібралася, складають коштовності, призначені для викупу міста. Зображена тут львівська міщанка Слоневська, яка віддає свої дорогоцінні речі на звільнення рідного міста від ворогів. Нижче зазначено рік “1648”, під яким два герби – родини Бадені та герб Львова.

Примітка. Вітраж виконаний на кошти графа Станіслава Бадені. Оцінити в комплексі кольорове вирішення вітража важко, оскільки більшу його частину закривають колони та архітектурні елементи головного вівтаря. Виконала вітраж фабрика Мейєра в Мюнхені.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 175.