Житловий будинок (№ 7-8)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Житловий будинок 18 – 19 ст. (пл. Р. Люксембург, 7) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 48].

Житловий будинок 18 – 19 ст. (пл. Р. Люксембург, 8) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 48].

Жилий будинок 18 – 19 ст. (№ 7) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Жилий будинок 18 – 19 ст. (№ 8) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок 1789 – 1792 рр. (№ 7) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Житловий будинок 1789 – 1792 рр. (№ 8) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, конец XVIII-XIX вв. (пл. Р. Люксембург, 7, 8). Перестроен в XIX в. Занимает большой квадратный участок на углу пл. Р. Люксембург, ул. Театральной и ул. Фрунзе. Кирпичный, трехэтажный, центр фасадов акцентирован плоским ризалитом, увенчанным фронтоном, фасад по ул. Театральной украшен бюстами. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 33].

У житловому будинку № 8, де за польських часів були товариство “Бібліотека релігійна” й ательє дамських капелюхів Ванди Карпінської, тепер відкрили новий ресторан “Амадеус”.

Джерело: “”, 22 грудня 2006 року, № 65 (1046)

На розі з площею Катедральною в будинку № 2 по вул.Театральній за польських часів було радіотехнічне ательє “Анода” та фабрика пошиття рукавичок Ольшевського і Черніцького, у 1950-х – ательє індпошиву одягу, потім – відома майстерня з виготовлення та ремонту ювелірних виробів, яка існує й досі.

Джерело: “”, 2 лютого 2007 року, № 17 (87)