Вітраж сходової клітки

Вул. Акад. С.Єфремова, 36

1906-1908 pp., архіт. І.Левинський

Псевдовітраж, репрезентативний

Скло, травлення, гризайль. 50: 142, 27: 142 см

Композиція вітражного полотна розділена вертикальними тягами на три сегменти – центральний (більший) і два бокових (вужчі). Всі три сегменти декоровані по краях широкими матовими смугами. Композиція центрального сегмента займає дві третини вітражного полотна і є симетричною щодо вертикальної осі. Посередині – кубок, за яким складками лягає драперія. На кубку стоїть предмет, який нагадує старовинний годинник, довкола якого в’ється і спадає гірляндами з країв кубка лаврове листя. Всі деталі композиції трактовані геометризовано, площинно, в стилі пізнього модерну. Основним декором бокових сегментів вітража є овальний лавровий вінок, що підтримується у вершині бантом, з якого звисають дві довгі вузькі стрічки.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, спр.579.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 206.