^Е – І

Івана Підкови пл.

Івана Підкови пл.

Перейменування:

до 1939 р. вживалась назва пл.Св.духа;

з 1939 (?) р. вживається назва вул.І.Підкови.

Слід знати, що в середньовіччі на місці площі був костел св.духа та шпиталь при ньому (згаданий в 1375 р.). Шпиталь, костел і прилягаючи будинки розібрані в 1780 р. В 1978 р. археологічніми розкопками було відкрито фундаменти шпиталю, і вони законсервовані.

Біля Єзуїтського костелу вулицю Театральну з проспектом Свободи єднає площа Івана Підкови. Вона носить цю назву з 1946 року на честь козацького ватажка та молдовського господаря, страченого 1578 року у Львові на Ринку. З XVII століття це була вулиця, а потім площа Святого Духа, названа на честь монастиря та шпиталю, який знесли у XVIII столітті. Епізодично ця площа під час німецької окупації мала назву Рітерпляц (площа лицарів), а 1945 року її називали Мічуріна на честь радянського селекціонера. Після археологічних досліджень 1978-го протрасували та вивели трохи вище від поверхні землі фрагменти стін монастиря і шпиталю Святого Духа з XV століття, розібрані ще 1780 року.

Забудова площі: бароко, ампір, класицизм.

Джерело: “”, 2 лютого 2007 року, № 17 (87)

Поч. 20 ст. Загальний вигляд
Гауптвахта 19 ст. (пл.І.Підкови) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 53]. …
Гауптвахта (+)
Пам’ятник І.Підкові (пл.І.Підкови) встановлено в 1982 р. (скульптор П.Кулик, архітектор В.Блюсюк). Іван Підкова, учасник боротьби Молдавії проти…
Пам’ятник І.Підкові (+)