Вітраж сходової клітки

Вул. Гвардійська, 8

1907-1908 pp., за проектом власника З.Б.Левинського

Класичний вітраж, репрезентативний

Свинцеве обрамлення, моліроване і декоративне скло. 40: 123 см, фрагмент

Вітражне полотно розділене двома вертикальними і двома горизонтальними тягами на дев’ять сегментів. Збереглися лише три сегменти верхнього ряду вітража. Вітражне полотно не було обрамлене каймою. Тло зібране з прямокутних модулів безбарвного молірованого скла. Основним декором цілого полотна був, очевидно, великий вінок, складений з яскравих червоних троянд, переплетених із смарагдовими і трав’янисто-соковитими листками. Фрагмент декоративного вінка зберігся на трьох сегментах верхнього ряду вітража.

Примітка. Фрагмент вітража зберігся лише на другому поверсі сходової клітки будівлі. За характером кольорових зіставлень, підбором декоративного скла, використанням монохромного тла, особливістю рисунка і стилізації рослинних мотивів вітражі кам’яниці нав’язують до вітражних засклень вікон Торгово-промислової палати (пр. Т.Шевченка, 17-19), тож можна стверджувати, що вітражі будинку № 8 на вул. Гвардійській виконані Краківською фірмою вітражів і мозаїк С.Г.Желенського.

Література. Державний архів Львівської області, ф.2, оп.1, спр.2231.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 201.