[1990 р.] Паспортна інформація

Будинок Львівського університету

Пам’ятка історії

Львівська обл., м. Львів, вул. Грушевського, 4.

Будинок триповерховий, в плані – форма квадрату з продовженою тильною стіною.

Довжина фасаду по вул. Грушевського – 55 м, ширина будівлі – 46 м, висота – 13 м.

Фундамент – камінь, цемент. Конструкція стін викладена з цегли, перекриття між поверхами дерев’яні. Дах покритий черепицею.

У 1956 р. на будинку була встановлена меморіальна дошка з білого мармуру з написом: «Тут з 1875 по 1881 р. на філософському факультеті Львівського університету вчився І.Я. Франко – великий український письменник, революціонер-демократ».

Поруч на цьому ж будинку у 1975 р. встановлена меморіальна дошка з червоного мармуру з барельєфом Алоїзи Пашкевич і написом: «Тут, у Львівському університеті, в 1906-1907 і 1911-1912 роках вчилася відома білоруська поетеса-революціонерка ЦЬОТКА (Алоїза Пашкевич).

Тут, у Львоўскім універсітэце, у 1906-1907 і 1911-1912 гадах вучылася выдатная беларуская паэтэса-рэвалюцыянерка ЦЁТКА (Алаіза Пашкевіч)».

В середині будинку на другому поверсі встановлена меморіальна дошка з білого мармуру з написом: «В цій аудиторії 22.ІІІ.1895 р. Іван Франко прочитав пробну лекцію на звання доцента університету, на тему «Наймичка» Тараса Шевченка».

У 1976 р. замінено меморіальну дошку І.Я. Франкові. Автор – скульптор Е.П. Мисько. На дошці – барельєф І.Я. Франка (погруддя) і напис: «Тут з 1875 по 1881 р. на філософському факультеті Львівського університету вчився І.Я. Франко, великий український письменник революціонер-демократ».

Дошка відлита в бронзі.

Розміри: дошки – 0,75×1,44 м, барельєфа – 0,57×0,70 м.

Будинок збудований у 1842-1844 рр. архітектором Ф. Штадлером.

У 1848 р. використовувався австрійським військовим гарнизоном під казарми.

У 1851 р. цей будинок передали в оренду Львівському університету. Тут розмістились філософський, геологічний, юридичний факультети, секційний зал, кабінети хімії, анатомії, бібліотечна канцелярія. У 1888 р. будинок перейшов у власність університету.

З 1875 по 1881 рр. тут на філософському факультеті вчився І.Я. Франко. Разом зі студентами М. Павликом, О. Терлецьким, В. Навроцьким І. Франко очолює демократичний рух студентства, створює гурток, в який входить прогресивна молодь. Гурток бере активну участь у пересиланні до Росії забороненої літератури, зв’язується з російськими політичними емігрантами. І. Франко налагоджує зв’язки з львівськими друкарями, входить до складу «Робітничого комітету» Львова.

11 червня 1877 р. І. Франко заарештовано й засуджено до ув’язнення за розповсюдження соціалістичних ідей.

У 1878 р. І. Франко разом з М. Павликом видавав перший український журнал революційно-демократичного напрямку «Громадський друг». Пізніше цей журнал виходить під назвами «Дзвін», «Молот». В «Дзвоні» вперше була опублікована поезія «Каменярі».

У 1879 р. І. Франко зробив переклад на українську мову 24-го розділу І-го тому «Капіталу» К. Маркса. Будучи студентом університету, І. Франко разом зі студентом Червенським написав програму галицьких соціалістів.

В березні 1880 р. І. Франко заарештований вдруге. Після 3-х місяців ув’язнення був звільнений. У 1881 р. І. Франко змушений залишити навчання у Львівському університеті через матеріальні труднощі.

У Львівському університеті вчився відомий революціонер-демократ Антон Жабіцький, який був особисто знайомий з К. Марксом, виконував його доручення. Студентами університету були також відомі революціонери Сіяк М.Н., Заячківський М.Т. та багато інших, які пізніше увійшли до складу ЦК КПЗУ.

У 1906-1907 та 1911-1912 рр. в цьому будинку університету навчалась відома білоруська поетеса Алоїза Пашкевич. Вона була однією з перших жінок-студенток, якій дали дозвіл на навчання у Львівському університеті.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Львівської обласної Ради депутатів трудящих № 183 від 05.05.1972 р.

Охоронний № : 111.

Львівський обласний державний архів. Ф.1, оп.50, с. 31.