2011 р. Занедбаний палац Бесядецьких у Львові “змалів” від новобудови

Дата: 31.01.2011

Пам’ятка архітектури національного значення під охоронним номером 2391-15 – палац Бесядецьких на площі Галицькій, 10 у Львові – потребує негайної і належної реставрації, – на цьому наголосила сьогодні, 28 січня, очільниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

«Шкода буде втратити таку пам’ятку, на якій розпочали було роботи, але за відсутності коштів далі не продовжують», – привернула увагу журналістів, до невідреставрованої пам’ятки Лілія Онищенко.

За словами очільниці УОІС ЛМР, міська влада дотримується того принципу, що бюджетні кошти зі скарбниці міста повинні йти на допомогу пам’яткам місцевого значення, а про пам’ятки національного значення має дбати держава, місто ж може лише частково дофінансовувати порятунок таких об’єктів.

Нагадаємо, після того, які з палацу Бесядецьких, що перебував в аварійному стані, було відселено на просп. Шевченка, 13 Львівську обласну бібліотеку, споруду передали не товариству українських колекціонерів, які хотіли заснувати там Музей приватних колекцій, а на баланс Львівського національного університету імені Івана Франка, котрий планував після реставрації розмістити в пам’ятці історичний факультет. Однак палац, внесений до Переліку пам’яток, які не підлягають приватизації, досі стоїть занедбаним.

Єдиний збережений донині палац XVIII ст. садибного типу у Львові розташований у глибині саду. Теперішній його вигляд плачевний. Пам’ятку руйнують природні чинники, людська байдужість і з’ява по сусідству високоповерхової забудови, яка своїм виглядом втручається в охоронну зону пам’ятки, нависаючи над нею високим стрімчаком. Забудовники не вважали за потрібне виносити проектну документацію на громадське слухання, а влада Львова (зокрема, й УОІС ЛМР) тривалий час робила вигляд, що не помічає, як біля Галицького базару розібрали пам’ятку й на її місці зводять новий будинок.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»